Endolymphatic Hydrops is seen in:
A: Meniere's disease
B:
Otosclerosi
s
C: Acoustic Neuroma
D: Cholesteatoma
Correct Ans:A...
Ref: Diseases of Ear, Nose and Throat By PL.Dhingra, Pages 98-100
Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on p...
D: Otosclerosis
Correct Ans:B
Explanation
Atticoantral type of CSOM is most commonly associated with cholesteatoma, granul...
Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year
Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening)...
 Headache is the most common symptom, with papilledema, sixth-nerve
palsy, and vertigo being less frequently present.
 O...
Ref: Diseases of ENT Dhingra, 5th ed page 98.
Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year
Questio...
D: Meniere's disease
Correct Ans:C
Explanation
Bekesy audiometry:
It is a self-recording audiometry where various pure ton...
Ref: Otolaryngology: Basic Science and Clinical Review edited by Thomas R. Van De Water,
Hinrich Staecker, 2006, Page 133....
A patient with an auricular hematoma usually presents with an edematous, fluctuant, and
ecchymotic pinna, with loss of the...
thrombosis
Correct Ans:A
Explanation
Otosclerosis is characterized by abnormal removal of mature dense otic capsule bone b...
Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year
Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening)...
 Otosclerosis is suggested by a positive family history, a tendency toward
onset at an earlier age, the presence of condu...
B: Otosclerosis
C: Lateral sinus thrombosis
D: Petrositis
Correct Ans:C
Explanation
Griesinger’s sign: Erythema and oedema...
Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year
Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening)...
of 14

Previous year question on otosclerosis from ent based on neet pg, usmle, plab and fmge or mci screening exams

Revision with a Master Quiz of 21 questions based on NEET PG Sample Questions on Otosclerosis (ENT) from Previous Year NEET PG Online Exams.
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Health & Medicine      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Previous year question on otosclerosis from ent based on neet pg, usmle, plab and fmge or mci screening exams

  • 1. Endolymphatic Hydrops is seen in: A: Meniere's disease B: Otosclerosi s C: Acoustic Neuroma D: Cholesteatoma Correct Ans:A Explanation Endolymphatic Hydrops is seen inMeniere's disease. It also known as Endolymphatic Hydrops is a disorder of the inner ear where the endolymphatic system is distended with endolymph. Ref: Dhingra 4th /99. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes All of the following statements about the medical management in otosclerosis using sodium flouride are true, EXCEPT: A: Acts by inhibiting proteolytic enzymes in cochlea B: Acts by inhibiting osteoblastic activity C: Is contraindicated in chronic nephritis D: Is indicated in patients with a positive Schwartze sign Correct Ans:B Explanation Sodium fluoride in osteosclerosis increases osteoblastic bone formation and does not inhibit. All the other options are true. There are numerous marrow and vascular spaces with plenty of osteoblasts and osteoclasts in immature active lesions. Taking oral sodium fluoride can stabilize the hearing loss associated with otosclerosis in about 80% of patients. This reduces bone absorption and enhances the calcification of new bone, essentially stopping further progression of otosclerotic damage. Sodium fluoride can also reduce tinnitus and any symptoms of imbalance.
  • 2. Ref: Diseases of Ear, Nose and Throat By PL.Dhingra, Pages 98-100 Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Brown’s sign is 'blanching of redness' seen in which of the following conditions: A: Glomus tumor B: Meniere's disease C: Acoustic neuroma D: Otosclerosis Correct Ans:A Explanation Brown’s sign is blanching of redness on increasing pressure (more than systemic blood pressure), seen in glomus jugulare. On application of pressure to the external ear canal with the help of a pneumatic ear speculum the mass could be seen to blanch. This sign is known as "Brown's sign". Glomus tympanicum and Glomus jugulare: Both commonly present as a middle ear mass resulting in tinnitus (in 80%) and hearing loss (in 60%). The cranial nerves of the jugular foramen may be compressed, resulting swallowing difficulty, or ipsilateral weakness of the upper trapezius and sternocleiodomastoid muscles (from compression of the spinal accessory nerve). These patients present with a reddish bulge behind an intact ear drum. This condition is also known as the "Red drum". On application of pressure to the external ear canal with the help of a pneumatic ear speculum the mass could be seen to blanch. This sign is known as "Brown's sign". Ref: Head and Neck Surgery--otolaryngology edited by Byron J. Bailey, Jonas T. Johnson, Shawn D. Newlands, 2006, Page 2006. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following condition is most commonly associated with cholesteatoma formation? A: Central perforation B: Attico-antral perforation C: Tubo-tympanic disease
  • 3. D: Otosclerosis Correct Ans:B Explanation Atticoantral type of CSOM is most commonly associated with cholesteatoma, granulations or osteitis. It is associated with an attic or marginal perforation. Tubotympanic type of CSOM is associated with central perforation. Reference: Diseases of Ear, Nose and Throat By PL Dhingra 4e, page 68. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes In which of the following condition is Paracusis Willis seen? A: Otitis media B: Otitis externa C: Otosclerosis D: Meniere's disease Correct Ans:C Explanation Paracusis Willis refers to improved hearing with background noise. It is seen in patients with otosclerosis. Hearing deficit typically becomes apparent when they reach a 25 -30dB loss where the patient has difficulty understanding speech. Otosclerosis:  Patients usually presents with slowly progressive unilateral or bilateral conductive hearing loss.  Patients most commonly presents by third and fourth decades.  Otoscopic examination: might be normal or show positive Schwartze sign.  Audiogram shows Carharts notch and normal or absent stapedial reflexes. Ref: CURRENT Diagnosis & Treatment in Otolaryngology-Head & Neck Surgery, 3e, chapter 51
  • 4. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Gelle’s test is done in? A: Otosclerosis B: Serous otitis media C: Senile deafness D: Traumatic deafness Correct Ans:A Explanation Gelle’s test is a test of bone conduction and examines the effect of increased air pressure in the ear canal on hearing. Gelle’s test is positive in normal person and in those with sensorineural hearing loss. It is negative when ossicular chain is fixed or disconnected. It was a popular test to find out stapes fixation in otosclerosis but has now been superceded by tympanometry. Also Know: Bing test is a test of bone conduction and examines the effect of occlusion of ear canal on hearing. Ref: Diseases of EAR, NOSE & THROAT By PL Dhingra, 5th Ed, Page 27. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes ‘Griesinger sign’ is otalgia along with pain and edema over mastoid. It is typically seen in: A: Lateral sinus thrombosis B: Acoustic neuroma C: Otosclerosis D: CSOM Correct Ans:A Explanation  Lateral sinus thrombosis is a ominous complication of acute OM. It arises from extension of infection and inflammation in the mastoid, with eventual inflammation of the adjacent lateral or sigmoid sinus.
  • 5.  Headache is the most common symptom, with papilledema, sixth-nerve palsy, and vertigo being less frequently present.  Occlusion of the lateral sinus produces pain over the ear and mastoid and may cause edema over the mastoid (Griesinger sign).  Involvement of cranial nerves V and VI produces ipsilateral facial pain and lateral rectus weakness (Gradenigo syndrome). Ref: Chow A.W. (2005). Chapter 54. Life-Threatening Infections of the Head, Neck, and Upper Respiratory Tract. In J.B. Hall, G.A. Schmidt, L.D. Wood (Eds), Principles of Critical Care, 3e. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following condition is associated with negative Rinnie's test? A: Meniere’s disease B: Otosclerosi s C: Presbycusis D: Viral labyrinthitis Correct Ans:B Explanation In otosclerosis tympanic membrane is quite normal and mobile. Sometimes a reddish hue may be seen on the promontory through the tympanic membrane (Schwartze sign). This is indicative of active focus with increased vascularity. Tuning fork test show negative Rinne (BC>AC). Weber test will be lateralized to the ear with greater conductive loss. Also Know:  Grossly, lesion appear chalky white, greyish / yellow. Sometimes red due to increased vascularity.  Microscopically, spongy bones appear in the normally dense enchondral layer of otic capsule. In immature active lesions there are numerous marrow and vascular spaces with plenty of osteoclasts and osteoblasts and lot of cement substance which stains blue with H&E stain. Mature foci show less vascularity and laying of more bone and fibrillar substance than cementum and is stained red.  Meniere’s disease have no abnormality in tympanic membrane. Tuning fork test indicate sensorineural hearing loss. Presbycusis is a sensorineural hearing loss with physiological aging process in the ear.
  • 6. Ref: Diseases of ENT Dhingra, 5th ed page 98. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes In Bing test, on alternately compressing and releasing the external acoustic meatus, the sound increases and decreases. What does this indicate? A: Otosclerosis B: Sensorineural deafness C: Adhesive otitis media D: Chronic suppurative otitis media Correct Ans:B Explanation Bing test It is a test of bone conduction which examines the effect of occlusion of the ear canal and the hearing. A vibrating tuning fork is placed on the mastoid while the examiner alternately closes and opens the ear canal by pressing on the tragus inwards. A normal person / one with sensorineural hearing loss hears louder when ear canal is occluded and softer when the canal is open. A patient with conductive hearing loss will appreciate no change. Ref: Diseases of ENT Dhingra, 5th ed page 27. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes In which of the following condition continuous tracing above pulsed tracing is used in Bekesy audiometry? A: Otosclerosis B: Ototoxicit y C: Non-organic hearing loss
  • 7. D: Meniere's disease Correct Ans:C Explanation Bekesy audiometry: It is a self-recording audiometry where various pure tone frequencies automatically move from low to high while the patient controls the intensity. Two tracings, one with continuous and and the other with pulsed tone are obtained. Types of tracings obtained from Bekesy audiometry:  Type I: Continuous and pulsed tracings overlap. Seen in normal hearing or conductive hearing loss.  Type II: Continuous and pulsed tracings overlap up to 1000 Hz and then continuous tracing falls. Seen in cochlear loss.  Type III: Continuous tracing falls below pulsed tracing at 100 to 500 Hz even up to 40-50 dB. Seen in retrocochlear/neural lesion.  Type IV: Continuous tracing falls below pulsed lesion at frequencies up to 1000 Hz by more than 25 dB. Seen in retrocochlear/neural lesion.  Type V: Continuous tracing is above pulsed one. Seen in non-organic hearing loss. Ref: Diseases of Ear, Nose and Throat by PL Dhingra, 4th edition, Page 25. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes High frequency audiometry uses frequency higher than the frequency region required to understand speech. It is used to monitor which of the following? A: Otosclerosis B: Ototoxicit y C: Otospongiosis D: Meniere's disease Correct Ans:B Explanation High-frequency audiometry is specifically for ototoxicity monitoring, comprises air conduction thresholds from 10,000 to 20,000 Hz. High-frequency audiometry should be used routinely because most ototoxic hearing losses will first occur in that frequency region, which is higher than the speech range.
  • 8. Ref: Otolaryngology: Basic Science and Clinical Review edited by Thomas R. Van De Water, Hinrich Staecker, 2006, Page 133. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Otosclerosis shows which type of tympanogram? A: Type A B: Type B C: Type C D: Type D Correct Ans:A Explanation Type A tympanograms have normal peak height and pressure. Two variations of the Type A tympanogram also are normal in pressure, but may be shallow (AS), reflecting otosclerosis or middle ear effusion, or peaked very high (AD), reflecting ossicular discontinuity or a monomeric eardrum Ref: Current diagnosis and treatment in otolaryngology, 2nd ed, Chapter 45. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Cauliflower ear is associated with: A: Otomycosis B: Hematom a C: Otosclerosis D: None of the above Correct Ans:B Explanation
  • 9. A patient with an auricular hematoma usually presents with an edematous, fluctuant, and ecchymotic pinna, with loss of the normal cartilaginous landmarks. Failure to evacuate the hematoma may lead to cartilage necrosis and permanent disfigurement known as "cauliflower ear." Ref: Current diagnosis and treatment in otolaryngology, 2nd ed, Chapter 36. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Carhart’s notch is associated with: A: Otosclerosis B: ASO M C: CSOM D: Choesteatoma Correct Ans:A Explanation The hallmark of bone conduction thresholds in otosclerosis is the Carhart notch. This is characterized by the elevation of bone conduction thresholds of approximately 5, 10, and 15 dB at 500, 1000, and 2000 Hz, respectively. The Carhart notch is thought to result from the disruption of normal ossicular resonance, which is approximately 2000 Hz. It is therefore a mechanical phenomenon and not a true reflection of cochlear reserve Ref: Current diagnosis and treatment in otolaryngology, 2nd ed, Chapter 51. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes A 30-year old woman with family history of hearing loss from her mother's side developed hearing problem during pregnancy. Hearing loss is bilateral, slowly progressive, with bilateral tinnitus that bothers her at night. Pure tone audiometry shows conductive hearing loss with an apparent bone conduction hearing loss at 2000 Hz. What is the most likely diagnosis? A: Otosclerosis B: Acoustic neuroma C: Otitis media with effusion D: Sigmoid sinus
  • 10. thrombosis Correct Ans:A Explanation Otosclerosis is characterized by abnormal removal of mature dense otic capsule bone by osteoclasts, and replacement with the woven bone of greater thickness, cellularity, and vascularity. When disease involves the annular ligament of the oval window and stapes footplate, a conductive hearing loss (CHL) occurs which is slowly progressive, usually bilateral and asymmetric. The hallmark of bone conduction thresholds in otosclerosis is the Carhart notch which is as a result from the disruption of normal ossicular resonance, approximately at 2000 Hz. One of the earliest signs of otosclerosis is an abnormal acoustic reflex. Hormonal influences during pregnancy might cause a more rapid progression in women, bringing them to clinical attention. Ref: Driscoll C.L., Carlson M.L. (2012). Chapter 51. Otosclerosis. In A.K. Lalwani (Ed), CURRENT Diagnosis & Treatment in Otolaryngology—Head & Neck Surgery, 3e. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following part of the ear is most commonly involved in otosclerosis? A: Oval window B: Round window C: Tympanic membrane D: Malleus Correct Ans:A Explanation While otosclerosis may potentially involve any part of the bony labyrinth, it carries a distinct predilection for the region near the anterior border of the oval window (fissula ante fenestram). When disease involves the annular ligament of the oval window and stapes footplate, a conductive hearing loss (CHL) invariably occurs. Involvement of other parts of the otic capsule may result in sensorineural hearing loss (SNHL) and vestibular symptoms. Ref: Driscoll C.L., Carlson M.L. (2012). Chapter 51. Otosclerosis. In A.K. Lalwani (Ed), CURRENT Diagnosis & Treatment in Otolaryngology—Head & Neck Surgery, 3e.
  • 11. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following condition is diagnosed by Hallpike test? A: BPPV B: Sensorineural hearing loss C: Conductive hearing loss D: Otosclerosis Correct Ans:A Explanation Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) is diagnosed by observing a characteristic nystagmus (latent, geotropic, fatigable) when performing the Dix-Hallpike test. BPPV is one of the most common types of peripheral vertigo, arising as a result of debris in the posterior semicircular canal. Patients complain of vertigo lasting seconds, with no associated hearing loss when in certain positions. Ref: Johnson J., Lalwani A.K. (2012). Chapter 56. Vestibular Disorders. In A.K. Lalwani (Ed), CURRENT Diagnosis & Treatment in Otolaryngology—Head & Neck Surgery, 3e. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Otosclerosis mostly affects: A: Malleus B: Stape s C: Incus D: Tympanic membrane Correct Ans:B Explanation Otosclerosis is caused by immobility of the stapes, the ear ossicle that transmits vibration of the tympanic membrane to the inner ear. Its most distinctive feature is conductive hearing loss, but sensorineural hearing loss and vertigo are also common; tinnitus is infrequent. Also Know:
  • 12.  Otosclerosis is suggested by a positive family history, a tendency toward onset at an earlier age, the presence of conductive hearing loss, or bilateral symmetric auditory impairment.  Treatment with a combination of sodium fluoride, calcium gluconate, and vitamin D may be effective. If not, surgical stapedectomy should be considered. Ref :Greenberg D.A., Aminoff M.J., Simon R.P. (2012). Chapter 8. Disorders of Equilibrium. In D.A. Greenberg, M.J. Aminoff, R.P. Simon (Eds), Clinical Neurology, 8e. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Paracusis willisii is associated with the following condition: A: Meniere's disease B: Otosclerosi s C: ASOM D: CSOM Correct Ans:B Explanation This symptom is seen in otosclerosis or otospongiosis. An otosclerotic patient hears better in noisy than quiet surroundings. This is because a normal will raise his voice in noisy surroundings. Other symptoms of otosclerosis include hearing loss, tinnitus, vertigo. Ref: Diseases of Ear, Nose, and Throat by PL Dhingra 5th edition, Page 98. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Griesinger's sign is observed in which of the following condition? A: Abducent nerve paralysis
  • 13. B: Otosclerosis C: Lateral sinus thrombosis D: Petrositis Correct Ans:C Explanation Griesinger’s sign: Erythema and oedema posterior to the mastoid process resulting from septic thrombosis of the mastoid emissary vein. It is seen in lateral sinus thrombosis. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Triad of tinnitus, progressive deafness and vertigo along with facial weakness is seen in which of the following conditions? A: Meniere's disease B: Lermoyez syndrome C: Acoustic neuroma D: Otosclerosis Correct Ans:C Explanation Acoustic neuroma arise from the nerve sheath cells of the acoustic nerve in the region of the internal auditory meatus. The symptoms of this condition includes progressive unilateral sensorineural deafness, tinnitus and vertigo. At the cerebellopontine angle it puts pressure on ipsilateral cranial nerves and can produce facial palsy and trigeminal nerve involvement. Causes of vertigo in different diseases:  Vertigo precipitated by the movement of head in a specific direction: Benign positional vertigo.  Intermittent brief vertigo with occasional drop attacks, ataxia, visual loss, double vision and confusion: Vertebrobasilar insufficiency.  Episodic recurrent vertigo, with auditory symptoms, headache, photophobia and aura: Migraine.  Vertigo with facial weakness and loss of taste sensation: Ramsay hunt syndrome.  Triad of episodic vertigo, tinnitus and progressive deafness: Meniere's disease. Ref: Long Cases in Clinical Medicine By A. B. M. Abdullah page 52. Lecture Notes: Clinical Medicine By John R. Bradley, page 203.
  • 14. Sample Previous Year Question on Otosclerosis based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes

Related Documents