Nagymosás – kis folt II.
Nagymosás – kis folt II.Vászon fehérítéseLegjobb, ha akkor látunk hozzá, amikorsüt a nap, és a szabadbanteregethetünk – a ...
Nagymosás – kis folt II.Jobb a megelőzés, mint azutólagos fehérítésA következő keveréket adhatjuk amosáshoz, hogy még csak...
Nagymosás – kis folt II.Keményítő a mosógépbeHa a gépben mosott ruhát,például függönyt kellkikeményítenünk,...
Nagymosás – kis folt II.Ruhadarabok impregnálásaA következő szerrel tehetjükvíztaszítóvá a pamutanyagokat. Kemény c...
Nagymosás – kis folt II.Így maradnak meg a színek: Az anyagok színtartósságát a következőképpen vizsgálhatjuk meg: a te...
Nagymosás – kis folt II.Érzékeny textíliák ápolása A gyapjúholmik puhák maradnak, ha az utolsó előtti öblítéshez ecetet...
Nagymosas – kis folt ii
of 8

Nagymosas – kis folt ii

http://www.tisztit-takarit.hu/altalanos_takaritas.html
Published on: Mar 3, 2016
Published in: Self Improvement      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Nagymosas – kis folt ii

  • 1. Nagymosás – kis folt II.
  • 2. Nagymosás – kis folt II.Vászon fehérítéseLegjobb, ha akkor látunk hozzá, amikorsüt a nap, és a szabadbanteregethetünk – a napfény csak erősíti ahatást. 10 l víz 100 g szódaA vizet, a szódát és a vásznat egymásután beletesszük egy edénybe. Gyengetűzön több órán keresztül hagyjuk főni.Utána kiöblítjük és kimossuk.Amennyiben a vászon még nem A ruha csodásan fehér lesz, ha egyelég fehér, még egyszer átfőzzük a vászonzacskót megtöltünk tojáshéjjal,lúgban. jól lezárjuk, és aztán egyszerűen a ruhával együtt kifőzzük.
  • 3. Nagymosás – kis folt II.Jobb a megelőzés, mint azutólagos fehérítésA következő keveréket adhatjuk amosáshoz, hogy még csak szóbase jöhessen a kisárgulás. Keményítő szóró-üvegből 1 evőkanál denaturált szesz A keményítő nemcsak tartást ad a 1 evőkanál terpentin ruhának, hanem védi a gyorsA szeszt és a terpentint bepiszkolódástól is.összekeverjük, és az öblítőprogramhoz vagy ahhoz a vízhez  1 teáskanál rizskeményítőöntjük, amely a ruha  150 ml vízkeményítésére szolgál. Ez az adag A keményítőszert szóró-üvegbeegy vödör vízhez elegendő. töltjük, és hozzáadjuk a vizet.Nagyobb mennyiségnél annakmegfelelően többet adunk hozzá. Erősen összerázzuk. A ruhát bepermetezzük és vasaljuk.
  • 4. Nagymosás – kis folt II.Keményítő a mosógépbeHa a gépben mosott ruhát,például függönyt kellkikeményítenünk, a keményítőt amosószertartón át adagoljuk. 2 teáskanál burgonyaliszt 1 l vízA lisztet feloldjuk a vízben, és azutolsó öblítőhöz öntjük. A konyhának különleges hangulatot ad egy régi vászon függöny. Akkor igazán szép, ha rendszeresen keményítjük, így egyúttal megvédjük a zsíros párától is és tovább marad fehér.
  • 5. Nagymosás – kis folt II.Ruhadarabok impregnálásaA következő szerrel tehetjükvíztaszítóvá a pamutanyagokat. Kemény csipke 25 ml timföldoldat Gépi mosásnál legjobb egy régi ½ l víz párnahuzatba tenni a csipkét. Ily módon kímélhetjük. Egyébként aA hozzávalókat összekeverjük. Egy leghatásosabb, ha a következőkefével felvisszük az anyagra vagy szert használjuk.belemártjuk a ruhadarabot.Kicsavarjuk és száradni hagyjuk.  300 ml víz  1 evőkanál kukoricakeményítő  kevés só Jól elkeverjük a vizet, a keményítőt és a sót. A folyadékot szóróüvegbe öntjük, és ezzel permetezzük be a csipkét.
  • 6. Nagymosás – kis folt II.Így maradnak meg a színek: Az anyagok színtartósságát a következőképpen vizsgálhatjuk meg: a textíliát benedvesítjük, majd egy fehér papírral ledörzsöljük. Ha a papír elszíneződik, csak kíméletesen, kézzel szabad kimosni. Tarka ruhák első mosásánál megakadályozhatjuk a színek kioldódását, ha egy kupica ecetet teszünk a vízhez. Tarka ruhák mosásakor megakadályozhatjuk a színek egymásba folyását, ha az utolsó öblítéshez sót adunk. Felfrissíti a színes ruhát az utolsó öblítőbe tett ecet. Ha a színes függönyöket sós vízbe áztatjuk be, tiszták lesznek anélkül, hogy kifakulnának. Néhány órára tegyük lefölözött tejbe a pamut holmikat, hogy színeik felfrissüljenek. Ezután ki kell mosni.
  • 7. Nagymosás – kis folt II.Érzékeny textíliák ápolása A gyapjúholmik puhák maradnak, ha az utolsó előtti öblítéshez ecetet, az utolsóhoz pedig glicerint teszünk. Legjobb, ha a gyapjúholmikat langyos vízben, kevés bóraxszal vagy szalmiákszesszel, szappan nélkül mossuk, így nem mennek össze. A sötét gyapjúruházat ismét szép lesz, ha ½ l víz és 10 g pipadohány keverékével gyengéden lekeféljük.

Related Documents