HISTORIA E KOMPJUTERIT
PER LENDEN E TIK-UT
PREZANTIM NGA:
ALBAN SHALA
FLORENT THAQI
HYRJE
SLIDE 3
HISTORIA E KOMPJUTERIT
SLIDE 4
SLIDE 5 MIU I PARE
SLIDE 6 KOMPJUTERI I APPLE MACINTOSH(MAC)
SLIDE 7 Cilësitë...
KOMPJUTERI ËSHTË NJË MAKINË LLOGARITËSE E SOFISTIKUAR. ZANAFILLËN E
SAJ HISTORIA E MAKINAVE LLOGARITËSE E KA KOHË MË PARË....
VITET 1940-‘50. KOSTOJA E KOMPJUTERAVE DHE PËRMASAT E TYRE
ISHIN GJIGANTE. KOMJUTERI KUSHTONTE DHJETËRA MIJËRA
DOLLARË DHE...
DOUGLAS CARL ENGELBART ISHTE VETËM 25 VJEÇ, I
SAPOFEJUAR DHE ME KOKËN MBUSHUR ME MENDIME PËR TË
ARDHMEN KUR NË 1950 I LIND...
PROJEKTI MACINTOSH FILLOI NË FUND TË 1970 ME JEF RASKIN , NJË PUNONJËS APPLE I CILI
PARASHIKONTE NJË KOMPJUTER KOSTO TË UL...
Cilësitë e kompjuterit
I shpejtë
I saktë
I kujdesshëm
Të mbajturit mend
Pamje e një kompjuteri personal
Super kompjuteri “Cray”
Historia e kompjuterit (A.Shala.F.Thaqi)
of 10

Historia e kompjuterit (A.Shala.F.Thaqi)

Published on: Mar 4, 2016
Published in: Technology      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Historia e kompjuterit (A.Shala.F.Thaqi)

  • 1. HISTORIA E KOMPJUTERIT PER LENDEN E TIK-UT PREZANTIM NGA: ALBAN SHALA FLORENT THAQI
  • 2. HYRJE SLIDE 3 HISTORIA E KOMPJUTERIT SLIDE 4 SLIDE 5 MIU I PARE SLIDE 6 KOMPJUTERI I APPLE MACINTOSH(MAC) SLIDE 7 Cilësitë e kompjuterit SLIDE 8 Pamje e një kompjuteri personal SLIDE 9 Super kompjuteri “Cray”
  • 3. KOMPJUTERI ËSHTË NJË MAKINË LLOGARITËSE E SOFISTIKUAR. ZANAFILLËN E SAJ HISTORIA E MAKINAVE LLOGARITËSE E KA KOHË MË PARË. SI DATË FILLIMI TË SHPIKJES SË KOMPJUTERAVE MUND TË PËRMENDIM VITIN 1673. NË KËTË VIT MATEMATIKANI I NJOHUR LEIBNIC I SHTYRË NGA NEVOJAT E ATËHERSHME USHTARAKE ARRITI TË NDËRTOJË NJË MAKINË TË SOFISTIKUAR PËR ATË KOHË QË U QUAJT ARIFMOMETËR.
  • 4. VITET 1940-‘50. KOSTOJA E KOMPJUTERAVE DHE PËRMASAT E TYRE ISHIN GJIGANTE. KOMJUTERI KUSHTONTE DHJETËRA MIJËRA DOLLARË DHE ZINTE VOLUMIN E DHOMAVE TË TËRA TË MBUSHURA ME PAJISJE ELEKTRIKE E MEKANIKE. PERVEÇ KËSAJ DUHESHIN NJË NUMËR I MADH NJERËZISH TË KUALIFIKUAR PËR VËNIEN NË PËRDORIM, MIRËMBAJTJEN E REMONTIN E TIJ. VITI 1949 NË KËTË VIT U SHPIK TRANZISTORI I PARË. KJO PAJISJE ZËVENDËSOI LLAMPAT ELEKTRONIKE NË DY DREJTIME.
  • 5. DOUGLAS CARL ENGELBART ISHTE VETËM 25 VJEÇ, I SAPOFEJUAR DHE ME KOKËN MBUSHUR ME MENDIME PËR TË ARDHMEN KUR NË 1950 I LINDI IDEJA E JASHTËZAKONSHME E CILA DO TË NDRYSHONTE BOTËN. PUNA QË KISHTE NË ATË KOHË NË NJË LABORATOR QEVERITAR AEROSPACIAL NË KALIFORNI ISHTE SHUMË PUNË E MIRË, POR AI DONTE TË BËNTË DIÇKA MË SHUMË SE AQ NË JETË, DIÇKA ME VLERË QË T’I REZISTONTE KOHËS, E TË VAZHDONTE TË JETONTE EDHE PASI AI VETË TË MOS ISHTE MË. KJO DËSHIRË E ÇOI EDHE TE IDEJA MË E RËNDËSISHME E JETËS SË TIJ. SI ME NJË GODITJE TË VETME AI PËRFYTYROI NJË VIZION TË PLOTË TË EPOKËS INFORMATIKE.
  • 6. PROJEKTI MACINTOSH FILLOI NË FUND TË 1970 ME JEF RASKIN , NJË PUNONJËS APPLE I CILI PARASHIKONTE NJË KOMPJUTER KOSTO TË ULËT DHE I LEHTË PËR T'U PËRDORUR PËR TË KONSUMIT MESATAR. RASKIN KËRKUAR EMRIN E EKIPIT NGA LLOJI E TIJ TË PREFERUAR MOLLË,MCINTOSH , POR EMRI DUHEJ TË NDRYSHOHET PËR ARSYE LIGJORE, PASI AJO ISHTE SHUMË AFËR, FONETIKISHT, ME PRODHUESIN E PAJISJEVE AUDIO MCINTOSH . STEVE JOBS BËRI THIRRJE PËR LIRIMIN E EMRIT NË MËNYRË QË APPLE MUND TË PËRDORNI, POR ISHIN MOHUAR, DUKE E DETYRUAR APPLE QË PËRFUNDIMISHT TË BLERË TË DREJTAT PËR TË PËRDORUR EMRIN. RASKIN ISHTE I AUTORIZUAR PËR TË FILLUAR PROJEKTIN NË SHTATOR TË VITIT 1979, DHE AI FILLOI DUKE KËRKUAR PËR NJË INXHINIER I CILI DO TË MUND TË NDËRTUAR NJË PROTOTIP.
  • 7. Cilësitë e kompjuterit I shpejtë I saktë I kujdesshëm Të mbajturit mend
  • 8. Pamje e një kompjuteri personal
  • 9. Super kompjuteri “Cray”

Related Documents