BAOBAB – Udruga za istraživanje i popularizaciju znanostiTrg kralja Krešimira 1048000 Koprivnica098 835-648, udrugabaobab@...
of 1

Pomatranje ptica na dravi

U sklopu Koprivničkog klimatskog tjedna predstavljena brošura„Promatranje ptica uz Dravu“. Brošuru je izdala Udruga Baobab u projektu Ptice Podravine i Turizam promatranja ptica Podravine, sufinanciran od strane Grada Koprivnice. Na osam stranica prikazuju se najvažnije vrste ptica koje možemo sresti uz rijeku Dravu.
Published on: Mar 4, 2016
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Pomatranje ptica na dravi

  • 1. BAOBAB – Udruga za istraživanje i popularizaciju znanostiTrg kralja Krešimira 1048000 Koprivnica098 835-648, udrugabaobab@gmail.com ZNANOST ZA NAPREDNU HRVATSKU!Veliki gospodarski potencijal birdwatchinga na Dravi: predstavljena brošura „Promatranje ptica uPodravini“Jučer je u sklopu Koprivničkog klimatskog tjedna predstavljena brošura„Promatranje ptica uz Dravu“.Brošuru je izdala Udruga Baobab u projektu Ptice Podravine i Turizam promatranja ptica Podravine,sufinanciran od strane Grada Koprivnice. Na osam stranica prikazuju se najvažnije vrste ptica kojemožemo sresti uz rijeku Dravu.Turizam promatranja ptica (birdwatching ili birding) je brzo rastuća grana industrije. U svijetu pticepromatra preko sto milijuna ljudi, a samo u SAD ta industrija donosi 37 milijardi dolara. Taj sektor jestvorio više od 670.000 radnih mjesta i ima veći ekonomski učinak nego sektor lova i sportskogribolova zajedno ! Unatoč svemu tome, ovaj vid turizma je gotovo nepostojeći u Hrvatskoj! Većina promatrača ptica su dobro stojeći građani sjeverne i zapadne Europe. I još je značajnije da suptice najaktivnije u proljeće, jesen i zimu, dakle za vrijeme turističkog zatišja. Sasvim je logično da je uHrvatskoj potrebno razvijati turizam promatranja ptica, pogotovo što za razliku od lovnog turizmasvaku je jedinku moguće “prodati” neograničen broj puta.U Hrvatskoj se može vidjeti skoro 400 vrsta ptica, a gnijezdi se njih 230. Time je Hrvatska u samomeuropskom vrhu po raznolikosti ptica. Drava ima vrlo istaknutu ulogu u turizmu promatranja ptica:mala čigra,mala prutka, bregunica, vodomar i ostale ptice su biseri ove rijeke. Posebice su važnisprudovi i strme obale kao najvažnija staništa u očuvanju ovih vrsta.Trenutno se provodi ili sprema nekoliko velikih projekata financiranih od strane EU za razvojekološkog turizma na Dravi, a birdwatching tu ima istaknutu ulogu. Izgradnja hidroelektrane na Dravite štetno iskapanje šljunka i regulacije na ovoj rijeci potpuno bi poništili taj veliki potencijal, zajedno sostalim koristima od žive i očuvane rijeke Drave! Na žalost, politika i gospodarstvo ovaj potencijal(kao i mnoge druge) uopće ne uzima u obzir pri odlukama o korištenju prostora i resursa.Goran Šafarek, dipl.ing.

Related Documents