FII TU INSUFII TU INSUŢIŢI
NU-ŢI VINDE VIAŢA PENU-ŢI VINDE VIAŢA PE
ŢIGARIŢIGARI
FUMATULFUMATUL
ProblemProblemăă majormajorăă dede sănătatesănătate publicpublicăă
 La fiecare 10 secunde cade victimă un ...
COMPONENTELE FUMULUI DE ŢIGARĂCOMPONENTELE FUMULUI DE ŢIGARĂ
O ţigară conţineO ţigară conţine
 NicotinaNicotina
 GudronG...
EFECTE NEGATIVE DE FOARTE SCURTĂ DURATĂEFECTE NEGATIVE DE FOARTE SCURTĂ DURATĂ
(la c(la câteva minute, după primul fumâtev...
EFECTE NEGATIVE DE LUNGĂ DURATĂEFECTE NEGATIVE DE LUNGĂ DURATĂ::
 Cancer pulmonar, alCancer pulmonar, al
cavităţii bucale...
PLĂMÂNULPLĂMÂNUL – ÎNAINTE ŞI DUPĂ...– ÎNAINTE ŞI DUPĂ...
EFECTELE FUMATULUI PASIV:EFECTELE FUMATULUI PASIV:
 Iritaţii ale nasului, gâtului şi pieptului.Iritaţii ale nasului, gâtu...
UN CORP MAI SĂNĂTOSUN CORP MAI SĂNĂTOS
Nu trebuie să aştepţi mult după ce te-ai lăsatNu trebuie să aştepţi mult după ce te...
PE TERMEN LUNGPE TERMEN LUNG
Beneficiile renunţării la fumat continuă să creascăBeneficiile renunţării la fumat continuă s...
BANI FĂCUŢI SCRUM...BANI FĂCUŢI SCRUM...
20 ŢIGĂRI PE ZI = 5 RON20 ŢIGĂRI PE ZI = 5 RON
1 SĂPTĂMÂNĂ = 35 RON1 SĂPTĂMÂNĂ = ...
SAU...SAU...
ÎN LOC DE ŢIGĂRILE PE:ÎN LOC DE ŢIGĂRILE PE:
1 ZI =Un hamburger şi un suc la McDonald’s1 ZI =Un hamburger şi ...
ÎN CONCLUZIEÎN CONCLUZIE
G.B. Shaw spunea:G.B. Shaw spunea: Este foarte uşor să teEste foarte uşor să te
laşi de fumat şi,...
of 12

Prezentare anti-fumat

Published on: Mar 4, 2016
Published in: Government & Nonprofit      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Prezentare anti-fumat

 • 1. FII TU INSUFII TU INSUŢIŢI NU-ŢI VINDE VIAŢA PENU-ŢI VINDE VIAŢA PE ŢIGARIŢIGARI
 • 2. FUMATULFUMATUL ProblemProblemăă majormajorăă dede sănătatesănătate publicpublicăă  La fiecare 10 secunde cade victimă un fumătorLa fiecare 10 secunde cade victimă un fumător pe glob.pe glob.  Decesele se producDecesele se produc ca rezultat al cance-ca rezultat al cance- relor, problemelorrelor, problemelor respiratorii, ata-respiratorii, ata- curilor vascularecurilor vasculare cerebrale (avc), etc.cerebrale (avc), etc.
 • 3. COMPONENTELE FUMULUI DE ŢIGARĂCOMPONENTELE FUMULUI DE ŢIGARĂ O ţigară conţineO ţigară conţine  NicotinaNicotina  GudronGudron  AcetonaAcetona  ArsenicArsenic  Monoxid de carbonMonoxid de carbon  CadmiuCadmiu  Acid cianhidricAcid cianhidric  Fumul de ţigară, conţineFumul de ţigară, conţine peste 4000 substanţepeste 4000 substanţe chimice, incluzând 40chimice, incluzând 40 cunoscute ca un potenţialcunoscute ca un potenţial carcinogen.carcinogen.  NicotinaNicotina: este o substanţă: este o substanţă lichidă naturală, produsă delichidă naturală, produsă de planta de tutun, care duce laplanta de tutun, care duce la dependenţă.dependenţă.  GudronulGudronul: este o substanţă: este o substanţă lipicioasă, asemănătoarelipicioasă, asemănătoare catranului de pe stradă.catranului de pe stradă. Acest gudron de ţigări, seAcest gudron de ţigări, se lipeşte de plămâni. Tot ellipeşte de plămâni. Tot el îngălbeneşte dinţii şiîngălbeneşte dinţii şi degetele.degetele.  Oxidul de carbonOxidul de carbon: este un: este un gaz otrăvitor, asemănătorgaz otrăvitor, asemănător celui care iese pe ţeava decelui care iese pe ţeava de eşapament a maşinilor.eşapament a maşinilor.
 • 4. EFECTE NEGATIVE DE FOARTE SCURTĂ DURATĂEFECTE NEGATIVE DE FOARTE SCURTĂ DURATĂ (la c(la câteva minute, după primul fumâteva minute, după primul fum):):  ritmul inimii seritmul inimii se accelerează.accelerează.  creşte tensiuneacreşte tensiunea arterială.arterială.  oxidul de carbon, intrăoxidul de carbon, intră în sânge.în sânge.  substanţelesubstanţele cancerigene intrăcancerigene intră imediat în plămâni.imediat în plămâni.  aerul este poluat.aerul este poluat.  ochii pot fi iritaţi.ochii pot fi iritaţi.  temperatura pieliitemperatura pielii scade.scade.
 • 5. EFECTE NEGATIVE DE LUNGĂ DURATĂEFECTE NEGATIVE DE LUNGĂ DURATĂ::  Cancer pulmonar, alCancer pulmonar, al cavităţii bucale, alcavităţii bucale, al esofagului,esofagului, laringelui,laringelui, pancreasului şipancreasului şi vezicii urinare.vezicii urinare.  Boli de inimă.Boli de inimă.  Ulcere digestive.Ulcere digestive.  Afecţiuni circulatoriiAfecţiuni circulatorii şi palpitaţii.şi palpitaţii.  Enfizem pulmonar.Enfizem pulmonar.  Bronşită cronică.Bronşită cronică.
 • 6. PLĂMÂNULPLĂMÂNUL – ÎNAINTE ŞI DUPĂ...– ÎNAINTE ŞI DUPĂ...
 • 7. EFECTELE FUMATULUI PASIV:EFECTELE FUMATULUI PASIV:  Iritaţii ale nasului, gâtului şi pieptului.Iritaţii ale nasului, gâtului şi pieptului.  Dificultăţi în respiraţie.Dificultăţi în respiraţie.  Tuse (răceli).Tuse (răceli).  Strănut.Strănut.  Iritaţia ochilor (ochi roşii şi lăcrimare).Iritaţia ochilor (ochi roşii şi lăcrimare).  Rinoree.Rinoree.  Dureri de cap, ameţeli.Dureri de cap, ameţeli.  Greaţă.Greaţă.  Tulburări de concentrare.Tulburări de concentrare.
 • 8. UN CORP MAI SĂNĂTOSUN CORP MAI SĂNĂTOS Nu trebuie să aştepţi mult după ce te-ai lăsatNu trebuie să aştepţi mult după ce te-ai lăsat pentru a vedea beneficiile: După....pentru a vedea beneficiile: După.... 20 minute:20 minute: Tensiunea arterială şi pulsul revin la normal.Tensiunea arterială şi pulsul revin la normal. 8 ore:8 ore: Nivelurile de nicotină şi monoxid de carbon din sângeNivelurile de nicotină şi monoxid de carbon din sânge se injumătăţesc.se injumătăţesc. 24 ore:24 ore: Monoxidul de carbon va fi eliminat din corpul tău şiMonoxidul de carbon va fi eliminat din corpul tău şi plămânii vor fi inceput să se curăţe de gudronul care îiplămânii vor fi inceput să se curăţe de gudronul care îi obtura.obtura. 48 ore:48 ore: Nu mai este nicotina in corpul tău. Gustul şi mirosul tăuNu mai este nicotina in corpul tău. Gustul şi mirosul tău sunt mult îmbunătăţite.sunt mult îmbunătăţite. 72 ore:72 ore: Respiraţia devine mai uşoara şi nivelul enegiei creşte.Respiraţia devine mai uşoara şi nivelul enegiei creşte. 2-12săptămâni:2-12săptămâni: Circulaţia sângelui se imbunătăţeşte şi exerciţiileCirculaţia sângelui se imbunătăţeşte şi exerciţiile fizice se pot face cu uşurinţă.fizice se pot face cu uşurinţă. 3-9 luni:3-9 luni: Orice tuse, respiraţie şuierătoare saualte probleme seOrice tuse, respiraţie şuierătoare saualte probleme se imbunătăţesc.imbunătăţesc.
 • 9. PE TERMEN LUNGPE TERMEN LUNG Beneficiile renunţării la fumat continuă să creascăBeneficiile renunţării la fumat continuă să crească odată cu trecerea timpului.odată cu trecerea timpului. 2-122-12 săptămânisăptămâni Circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte făcând mersul şi alergarea mult maiCirculaţia sângelui se îmbunătăţeşte făcând mersul şi alergarea mult mai uşoareuşoare 3-9 luni3-9 luni Tusea şi dificultăţile în respiraţie se ameliorează deoarece funcţiaTusea şi dificultăţile în respiraţie se ameliorează deoarece funcţia plămânilor creşte cu 10%plămânilor creşte cu 10% 5 ani5 ani Riscul de atac de cord se înjumătăţeşteRiscul de atac de cord se înjumătăţeşte 10 ani10 ani Riscul de cancer pulmonar se înjumătăţeşteRiscul de cancer pulmonar se înjumătăţeşte Riscul unui atac de cord este la fel ca la un nefumătorRiscul unui atac de cord este la fel ca la un nefumător Pe termenPe termen mediu şimediu şi lunglung Riscul apariţiei unui cancer pulmonar, al altor tipuri de cancere, al bolilorRiscul apariţiei unui cancer pulmonar, al altor tipuri de cancere, al bolilor cardiace şi AVC este redus – riscul începe să scadă imediat ce renunţi lacardiace şi AVC este redus – riscul începe să scadă imediat ce renunţi la fumatfumat Renunţarea la fumat, la orice vârstă, îţi creşte speranţa de viaţă, cuRenunţarea la fumat, la orice vârstă, îţi creşte speranţa de viaţă, cu condiţia să te laşi înainte de debutul unei boli grave.condiţia să te laşi înainte de debutul unei boli grave. ToatăToată viaţaviaţa Se reduce stresul, orice activitate fizică este mai uşoară, nu maiSe reduce stresul, orice activitate fizică este mai uşoară, nu mai oboseşti aşa uşor, gustul şi mirosul sunt îmbuătăţite, aspect mai sănătosoboseşti aşa uşor, gustul şi mirosul sunt îmbuătăţite, aspect mai sănătos al tenuluial tenului
 • 10. BANI FĂCUŢI SCRUM...BANI FĂCUŢI SCRUM... 20 ŢIGĂRI PE ZI = 5 RON20 ŢIGĂRI PE ZI = 5 RON 1 SĂPTĂMÂNĂ = 35 RON1 SĂPTĂMÂNĂ = 35 RON 1 LUNĂ = 151,60 RON1 LUNĂ = 151,60 RON 1 AN = 1.820 RON1 AN = 1.820 RON 5 ANI = 9.100 RON5 ANI = 9.100 RON 10 ANI = 18.200 RON10 ANI = 18.200 RON
 • 11. SAU...SAU... ÎN LOC DE ŢIGĂRILE PE:ÎN LOC DE ŢIGĂRILE PE: 1 ZI =Un hamburger şi un suc la McDonald’s1 ZI =Un hamburger şi un suc la McDonald’s 1 SĂPT. = Un picnic la iarbă verde1 SĂPT. = Un picnic la iarbă verde 1 LUNĂ = Mâncarea pe o lună sau două articole de1 LUNĂ = Mâncarea pe o lună sau două articole de îmbrăcăminteîmbrăcăminte 3 LUNI = Un weekend de vis la munte3 LUNI = Un weekend de vis la munte 6 LUNI = Un computer nou6 LUNI = Un computer nou 1 AN = O parte din avansul pentru o casă1 AN = O parte din avansul pentru o casă
 • 12. ÎN CONCLUZIEÎN CONCLUZIE G.B. Shaw spunea:G.B. Shaw spunea: Este foarte uşor să teEste foarte uşor să te laşi de fumat şi, ca dovadă, am făcut-olaşi de fumat şi, ca dovadă, am făcut-o de 100 de ori.de 100 de ori. N-AR FI MAI BINE SĂ NU ÎNCEPI?N-AR FI MAI BINE SĂ NU ÎNCEPI? DE TINE DEPINDE!DE TINE DEPINDE!

Related Documents