Ден за побезбеден
интернет 2015
Добивање
информации
Музика
Блогови Видео
Вести
Игри
Чет
Создавањ
е
Замисли си дека сме го
исклучиле интернетот!
•Што ќе правите?
•Како ќе се чувствувате?
Злобни
коментари/
однесување
%&#*$!
На кого ќе
кажеш ако
имаш
проблеми
онлајн?
Непознати
Нешта кои не
сакате да ги
гледате...
What can we do to
make things better?
Елена е 5 одделение и живее во Скопје, но нејзината
бабаживее далеку. Елена многу сака да оди кај баба си и
понекогаш е за...
Илир е 6 одделение и тој ја обожава играта Minecraft и
обожава да разговара со своите другари и да гради се
поголеми замоц...
• Да му рече на Никола да не
биде бебе и да заборави на
тоа?
• Да му покаже на Никола како
да блокира луѓе и како да ги
пр...
SAFE (безбеден) Не ги давај личните податоци
MEET (средби) Пријателите кои ги среќавап
онлајн ти се непознати; Средбите
со...
What will
you do?
Prezentacija - Den za pobezbeden internet 2015
of 11

Prezentacija - Den za pobezbeden internet 2015

Den za pobezbeden internet 2015
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Education      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Prezentacija - Den za pobezbeden internet 2015

  • 1. Ден за побезбеден интернет 2015
  • 2. Добивање информации Музика Блогови Видео Вести Игри Чет Создавањ е
  • 3. Замисли си дека сме го исклучиле интернетот! •Што ќе правите? •Како ќе се чувствувате?
  • 4. Злобни коментари/ однесување %&#*$! На кого ќе кажеш ако имаш проблеми онлајн? Непознати Нешта кои не сакате да ги гледате Вируси Реклами Спам пораки
  • 5. What can we do to make things better?
  • 6. Елена е 5 одделение и живее во Скопје, но нејзината бабаживее далеку. Елена многу сака да оди кај баба си и понекогаш е загрижена затоа што нејзината баба е сама во куќата. Елена сака да поразговара со баба и за нејзините нови балетски патики, но не може да и ги покаже преку телефонот, затоа што бабаи не може добро да гледа во малиот екран на телефоно. Таа знае дека Skype е бесплатна алатка, но исто така знае дека баба и се плаши да го користи компјутерот. • Може ли Елена да направи добро дигитално дело? • Што може да направи за баба и да се чувстува помалку осамено?
  • 7. Илир е 6 одделение и тој ја обожава играта Minecraft и обожава да разговара со своите другари и да гради се поголеми замоци. Но еден ден на училште забележа дека неговиот другар Никола е некако замислен. Тој го запраша во што е проблемот. Никола му кажува дека претходната ноќ некој на Minecraft некој го растурил неговиот замок и му зборувал лоши работи. Никола кажал дека ова не се случува прв пат, но тој не знае како да го сопре. Илир гледа дека неговиот другар е многу вознемирен и сака да му помогне. Кое добро дело може да го направи Илир? Кренете ги палците горе или спуштете ги долу во зависност од тоа дали се солгасувате со ова: ..
  • 8. • Да му рече на Никола да не биде бебе и да заборави на тоа? • Да му покаже на Никола како да блокира луѓе и како да ги пријави доколку се злобни • Да му рече на Никола дека треба да каже на некој возрасен за малтретирањето Кренете ги палците горе или спуштете ги долу во зависност од тоа дали се солгасувате со ова
  • 9. SAFE (безбеден) Не ги давај личните податоци MEET (средби) Пријателите кои ги среќавап онлајн ти се непознати; Средбите со нив може да бидат опасни ACCEPTING (прифаќање) Преземањето на фајлови може да е опасн. Доколку не си сигурен прашај возрасен! RELIABLE (сигурност) Не секој и не се на интернет е сигурно TELL (кажи) Секогаш кажи на возрасен доклку некој те вознемирува на интернет
  • 10. What will you do?