TEHNIČKI FAKULTET BIHAĆ
MODA I SUPKULTURA
JASMINA MISKIĆ
BIHAĆ, JUNI 2015.
1. UVOD
Odnos mode i supkulture predstavlja važno poglavlje unutar studija koje se
bave teorijom i historijom odijevanja i...
3.1. Razvoj mode u prvoj polovini 20. vijeka
Slika 3.4. Elsa SchiaparelliSlika 3.3. Maro FortuniSlika 3.2. Paul PoiretSlik...
3.6. Zlatne dvadesete
Slika 3.7. ŠeširiSlika 3.6. Torbice 1920-ihSlika 3.5. Step in ženska košulja
3.7. Flapper
Slika 3.8. Flapper djevojka
Flapper je nastao kao jedan novi pokret
među mladim ženama koje su željele
slobod...
3.8. Drugi svjetski rat
Slika 3.9. Prvo žensko odijelo
Šokantne modne pojave plasiraju poznate
glumice. Još su dvadesete g...
3.9. Haljine i suknje
Slika 3.10. V haljine
Odjeća za dnevnu upotrebu jednostavnija
je ali i elegantnija u odnosu na preth...
4.1. Teddy boy prva supkulturalna pojava
Slika 4.1. Grupa mladih Teddy boys-a
Oživljavanje odjevnih formi
nacionalne mode ...
4.2. Mod
Slika 4.3. Mods mladi Slika 4.2. Logo Mods pokreta
Mod je britanska supkultura mladih koja je
trajala tokom 60-ih...
4.3. Rock and roll
Rock je vrsta popularne muzike
koja tipično sadržava pjevanje
(često sa pratećim glasom),
električne gi...
4.4. Hippie
Slika 4.7. Hippie pokret
Hippie ili Hippy, pokret javlja se
1966. godine 20. vijeka na
zapadnoj obali SAD-a, u...
4.5. Punk
Slika 4.8. Mladi punkeri
Punk rock je vrsta rock glazbe
i pokret koji se pojavio u
drugoj polovici sedamdesetih
...
4.6. Grunge
Slika 4.9. Stil Grunge
Grunge je žanr američke rock glazbe.
Pojavio se sredinom 80-ih, no
primjećen je tek poč...
4.7. Hip Hop
Slika 4.10. Swag
Slika 4.11. Hip hop pokret 90-tih
Hip-hop/rap je kulturni pokret koji
se razvio među gradski...
4.8. Hašomani, šminkeri i štemeri
Slika 4.13. Hašoman
Slika 4.12. Štemeri Slika 4.14. Šminkeri
4.13. Madonna ikona 80-tih
4.16. Lady Gaga
Lady Gaga je jedna od
najvažnijih pjevačica u
svijetu muzike, ona je i jedna
od začetnica modnih izražaja
...
4.15. Hipster
Slika 4.37. Objašnjene kako preći iz Hipstera u Hippie
U okviru analize odnosa mode i
supkulture važno mjest...
Slika 4.38. Hipster stil
Slika 4.36. Hipsterski modni krug
5. Zaključak
Razvojem mode i modne industrije s početka 20. vijeka te utemljenjem
njenih mainstream tokova, došlo je do na...
HVALA NA PAŽNJI
of 21

PREZENTACIJA-MODA-I-SUPKULTURA-2

Published on: Mar 4, 2016
Source: www.slideshare.net


Transcripts - PREZENTACIJA-MODA-I-SUPKULTURA-2

 • 1. TEHNIČKI FAKULTET BIHAĆ MODA I SUPKULTURA JASMINA MISKIĆ BIHAĆ, JUNI 2015.
 • 2. 1. UVOD Odnos mode i supkulture predstavlja važno poglavlje unutar studija koje se bave teorijom i historijom odijevanja i mode, historijom umjetnosti i razvojem dizajna. Supkultura mladih analizira se na temelju pojmova stila, otpora kroz rituale, ostajući čvrsto unutar klasnoga determinizma i definicije supkulture kao simboličkoga pokušaja razrješenja proturječnosti koje mladi kolektivno iskušavaju u matičnoj klasnoj kulturi. Npr. modsi, rockeri, punkeri, skinheadsi i nogometni huligani su tipične supkulture mladih radničke klase, dok hippieji i pripadnici srodnih pokreta pripadaju mladima srednje klase. Ne razlikuju se kulture dakle samo po vanjštini, već i po jezicima, razmišljanjima i manirima. Shodno mjestu rođenja, imaju različite svjetonazore. Cilj ovog studija je da se objasni i otkrije sami početak supkulturalne pojave i njezine povezanosti sa modom.
 • 3. 3.1. Razvoj mode u prvoj polovini 20. vijeka Slika 3.4. Elsa SchiaparelliSlika 3.3. Maro FortuniSlika 3.2. Paul PoiretSlika 3.1. Charles Worth Da bi se rekonstruisao navedeni odnos potrebno je detektirati uzorke tj. predhodnike koji su pogodovali razvoju supkultralnih pojava unutar odjevnog izažaja navedenog perioda.
 • 4. 3.6. Zlatne dvadesete Slika 3.7. ŠeširiSlika 3.6. Torbice 1920-ihSlika 3.5. Step in ženska košulja
 • 5. 3.7. Flapper Slika 3.8. Flapper djevojka Flapper je nastao kao jedan novi pokret među mladim ženama koje su željele slobodu. Flapper ima prepoznatljiv izgled koji ga klasificira među započetnicima supkulture. Flapper je bila egzotična nova vrsta mladih žena koja je dominirala kasni 1910-ih, a posebno 1920-ih.
 • 6. 3.8. Drugi svjetski rat Slika 3.9. Prvo žensko odijelo Šokantne modne pojave plasiraju poznate glumice. Još su dvadesete godine pripremile smoking za žene, ali će ženska odijeća (sako i pantalone) zaživjeti tek 30-ih. Prva žena koja šokira javnost takvim odijevanjem i usklađenim ponašanjem je čuvena glumica Marlene Dietrich.
 • 7. 3.9. Haljine i suknje Slika 3.10. V haljine Odjeća za dnevnu upotrebu jednostavnija je ali i elegantnija u odnosu na prethodnu deceniju. Dužina haljina i sukanja je do pola lista ili ispod koljena. Kroj ističe struk ispod koga su nabori koji čine suknju širokom. Nose se i suknje koje prate liniju tijela. Haljine su strukirane i ostavljaju izgled V linije. Ramena su naglašena a haljina prati liniju tijela: bez prianjanja uz tijelo – stezanja naglašava se struk a potom blago širi. Nose se i haljine koje otkrivaju ramena.
 • 8. 4.1. Teddy boy prva supkulturalna pojava Slika 4.1. Grupa mladih Teddy boys-a Oživljavanje odjevnih formi nacionalne mode iz zlatnog edvardijanskog perioda tumači se kao pokušaj ove supkulture mladih da ratom iscrpljenoj Britaniji vrati nacionalni ¨ponos¨, a ujedno suzbije sve veći američki kulturalni utjecaj.
 • 9. 4.2. Mod Slika 4.3. Mods mladi Slika 4.2. Logo Mods pokreta Mod je britanska supkultura mladih koja je trajala tokom 60-ih godina prošloga vijeka a oživljena je u kasnijim decenijama i nastavlja se i danas u manjem obimu.
 • 10. 4.3. Rock and roll Rock je vrsta popularne muzike koja tipično sadržava pjevanje (često sa pratećim glasom), električne gitare, i značajnu back beat; drugi instrumenti, poput saksofona, se često upoterbljavaju u nekim stilovima. Kao kulturni fenomen, društveni uticaj rocka na svijet se ne može usporediti sa bilo kojom drugom vrstom muzike.
 • 11. 4.4. Hippie Slika 4.7. Hippie pokret Hippie ili Hippy, pokret javlja se 1966. godine 20. vijeka na zapadnoj obali SAD-a, u San Franciscu, te se proširio na čitavu Ameriku i Europu. Tih, šezdesetih godina svijet je izgledao kao prilično mračno mjesto. Postojala je blokovska podjela svijeta na istočni i zapadni.
 • 12. 4.5. Punk Slika 4.8. Mladi punkeri Punk rock je vrsta rock glazbe i pokret koji se pojavio u drugoj polovici sedamdesetih godina 20. vijeka u Velikoj Britaniji i SAD-u predvođen sastavima kao što su The Ramones, The Clash, Sex Pistols, The Damned, The Animals, The Buzzcocks i dr. makar prijelazne oblike možemo naći i ranije.
 • 13. 4.6. Grunge Slika 4.9. Stil Grunge Grunge je žanr američke rock glazbe. Pojavio se sredinom 80-ih, no primjećen je tek početkom 90-ih. Najveći je utjecaj imao između 1988. i 1993. Grunge je okarakteriziran kao spoj hardcore punka, heavy metala, te indie rocka. Pojavio se u Americi kao odgovor na britanski punk.
 • 14. 4.7. Hip Hop Slika 4.10. Swag Slika 4.11. Hip hop pokret 90-tih Hip-hop/rap je kulturni pokret koji se razvio među gradskim življem, Afroamerikancima, Jamajčanima i Portorikancima u Bronxu, kvartu New Yorka, tijekom ranih 1970-ih i otad se proširio po cijelom svijetu. Četiri glavna obilježja, ili "elementa", hip-hop kulture su MC- anje (repanje), DJ-anje, grafiti, i breakdance.
 • 15. 4.8. Hašomani, šminkeri i štemeri Slika 4.13. Hašoman Slika 4.12. Štemeri Slika 4.14. Šminkeri
 • 16. 4.13. Madonna ikona 80-tih
 • 17. 4.16. Lady Gaga Lady Gaga je jedna od najvažnijih pjevačica u svijetu muzike, ona je i jedna od začetnica modnih izražaja i pokreta i kao takva ona je izrazito važna u pojmovima pop supkulture. Izjavila je kako obožava modu i da je moda sve za nju.
 • 18. 4.15. Hipster Slika 4.37. Objašnjene kako preći iz Hipstera u Hippie U okviru analize odnosa mode i supkulture važno mjesto zauzima urbana pojava novijeg datuma poznata kao hipster. Taj novi val mladih osoba željnih promjena i isticanja među društvom postao je toliko čest da smo i sami svjesno ili nesvjesno postali dio tog pokreta i kulture.
 • 19. Slika 4.38. Hipster stil Slika 4.36. Hipsterski modni krug
 • 20. 5. Zaključak Razvojem mode i modne industrije s početka 20. vijeka te utemljenjem njenih mainstream tokova, došlo je do nastanka i razvoja drugačijih vidova artikulacije brojnih drugih identiteta. Dok je prva polovina 20. vijeka poslužila kao svojevrsna akumulacija, druga polovina čini se kao epoha eksplozije supkutlurnih pojava. Pomjeranje starosne dobi težišnih grupa unutar tržišnih strategija modne industrije, poslužilo je kao katalizator u pravcu pluralizacije i demokratizacije modnih izražaja. Simultani razvoj popularne kulture (mediji, muzika, umjetnost, film) omogućio je novim vidovima odjevne identifikacije masovnu popularnost i društvenu relevantnost. U takvim slučajevima moguće je govoriti o jednom simbiotičkom odnosu mode naspram različitih praksi popularne kulture.
 • 21. HVALA NA PAŽNJI

Related Documents