A peu feia el camí que separava l'estació del tren
de la casa familiar enmig d'una intensa nevada
que, per aquestes dates,...
En el seu moment, va decidir incorporar-se a
una ONG solidària, sense afany de lucre, per
a lluitar contra la fam i la mor...
Tot el que veia li era familiar, el vell roure, al
costat de les terres del senyor Josep, (el seu
veí al que, de nen, mes ...
Prop de l'entrada de la casa, en un cantó del
pati totalment nevat, el vell gronxador, ara
quiet, però que tantes tardes d...
Abans de arribar a la porta satura un instant.
Per la seva memòria van passar en escassos
segons tantes coses, la ment se ...
-“¿Hi seran tots aquesta nit?”..., es va dir, doncs
era conscient que en aquestes dates ja molts
d'ells no venien a la cas...
Va tancar els ulls i li arribaren de nou tots els
records, mig oblidats. Records d'olors tan
especials, olors de pastís de...
Fins a les seves oïdes li arribaven les veus en el
record, veus de ell mateix sent un nen jugant
amb la Laia, la seva germ...
De la tieta Adela, soltera empedreïda,
relatant com eren aquestes dates quan ella i
la mare eren petites. De l'oncle Joan,...
Dels seus cosins, Isabel i Roberto, que tenien mes
o menys la seva mateixa edat i amb els quals no es
duia massa bé. Recor...
Es va dir?.-“!!! Quant de temps ha passat!!!, i que
ràpid. Com s'oblida un d'aquestes coses quan està
lluny, però que avia...
De sobte, va obrir els ulls, a les seves oïdes
van arribar veus de l'interior de la casa,
aquestes mateixes veus, gairebé ...
Va escoltar les mateixes nadales, ara mes
ronques en la veu del seu pare, però
igualment desafinades. Els seus ulls es van...
Amb els nusos dels dits van copejar tremolosos,
però amb decisió, la porta de fusta noble que,
amb els anys, havia sofert ...
-“Senyores i Senyors passatgers, els preguem es
cordin el cinturó, en breus instants aterrarem en
l'aeroport de Barcelona-...
Per a tu, estimat Josep, per a tota la teva
família i també per a les persones que
estimes ... amb moltes abraçades, plene...
Nadal 2013 2014
Nadal 2013 2014
Nadal 2013 2014
of 19

Nadal 2013 2014

Published on: Mar 3, 2016
Published in: Art & Photos      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Nadal 2013 2014

 • 1. A peu feia el camí que separava l'estació del tren de la casa familiar enmig d'una intensa nevada que, per aquestes dates, és tan freqüent per aquests paratges del Pirineo Oriental. Feia temps que faltava de casa.
 • 2. En el seu moment, va decidir incorporar-se a una ONG solidària, sense afany de lucre, per a lluitar contra la fam i la mort infantil en l'Àfrica Subsahariana, l'Àfrica més pobre i profunda, ple d'il·lusions per a ajudar a gent que no coneixia, d'això feia ja 12 llargs anys.
 • 3. Tot el que veia li era familiar, el vell roure, al costat de les terres del senyor Josep, (el seu veí al que, de nen, mes d'una enrabiada li havia donat al robar-li algunes fruites del seu hort), el petit rierol al costat del camí, ara mig gelat per les baixes temperatures, (segons li va dir la tieta Adela per e-mail, les més extremes dels últims anys, segur que exagerava).
 • 4. Prop de l'entrada de la casa, en un cantó del pati totalment nevat, el vell gronxador, ara quiet, però que tantes tardes d'estiu havia fet servir empès per la seva germana Laia, avui casada amb un metge de la capital i ja amb dos fills,en David i la Eva.
 • 5. Abans de arribar a la porta satura un instant. Per la seva memòria van passar en escassos segons tantes coses, la ment se li va emplenar de records i moltes preguntes. Mentrestant, comprovava que ho duia tot, les borses amb regals exòtics africans, que hauria d'explicar que eren a la família i algunes coses comprades en el Dutty Free de l'aeroport.
 • 6. -“¿Hi seran tots aquesta nit?”..., es va dir, doncs era conscient que en aquestes dates ja molts d'ells no venien a la casa familiar per tenir altres compromisos o, com ell mateix, per estar lluny del país. -“¿Hauria aquell ambient tan càlid que li portava records de la seva infantesa?”.
 • 7. Va tancar els ulls i li arribaren de nou tots els records, mig oblidats. Records d'olors tan especials, olors de pastís de poma, de gall dindi rostit en el forn. Va sentir l`escalfor del foc de la llar cuan es cremaven trossos de fusta ressecs, creant figures incandescents i fantasmagòriques que, de nen, tant li fascinaven.
 • 8. Fins a les seves oïdes li arribaven les veus en el record, veus de ell mateix sent un nen jugant amb la Laia, la seva germana, del pare desafinant al cantar nadales populars, de la mare intentant fer-li callar amb un gest de emprenyada, evidentment fingit.
 • 9. De la tieta Adela, soltera empedreïda, relatant com eren aquestes dates quan ella i la mare eren petites. De l'oncle Joan, que amb el pare van viure de nens en un petit poblet de l‘oest, prop del mar i on el costum era sopar besuc al forn i no gall dindi.
 • 10. Dels seus cosins, Isabel i Roberto, que tenien mes o menys la seva mateixa edat i amb els quals no es duia massa bé. Recordava que li agradava barallarse amb ells i gastar-los bromes pesades. Ho feia per allò que pensava que eren mig “chuletes” i primmirats .... per viure en una gran ciutat.
 • 11. Es va dir?.-“!!! Quant de temps ha passat!!!, i que ràpid. Com s'oblida un d'aquestes coses quan està lluny, però que aviat es recupera la memòria al trobar-se en aquests mateixos llocs, que m'han vist néixer, créixer i convertir-me en home”.
 • 12. De sobte, va obrir els ulls, a les seves oïdes van arribar veus de l'interior de la casa, aquestes mateixes veus, gairebé totes, que havia recordat, algunes ara mes trencades pel pas del temps, unes altres, infantils, com la que ell tenia fa molts anys quan era un nen.
 • 13. Va escoltar les mateixes nadales, ara mes ronques en la veu del seu pare, però igualment desafinades. Els seus ulls es van humitejar per l'emoció. Amb pas decidit i un somriure que il·luminava el seu rostre, va recorre els escassos metres que havia fins a la porta de la casa familiar mentre notava en el seu interior alguna cosa realment encisadora. Sentia que el temps s'havia aturat en la seva infantesa.
 • 14. Amb els nusos dels dits van copejar tremolosos, però amb decisió, la porta de fusta noble que, amb els anys, havia sofert diverses reparacions, però encara conservava el mateix aspecte original que ell recordava. Va escoltar uns passos que s'acostaven i ... una veu femenina, timbrada, el va treure del mig son en el qual havia caigut.
 • 15. -“Senyores i Senyors passatgers, els preguem es cordin el cinturó, en breus instants aterrarem en l'aeroport de Barcelona-El Prat. La temperatura exterior és de 6º positius, el cel est clar. El Comandant García i la tripulació els donem les gràcies per la seva confiança. Esperem tornar-los a veure ven aviat i que el vol hagi estat un plaer. Els preguem comprovin que duen tot el seu equipatge de mà. Són les 18,30 hora local i avui és 24 de desembre... FELIÇ NIT BONA A TOTS!!!!”. Autor: Nelson Moreno de Val
 • 16. Per a tu, estimat Josep, per a tota la teva família i també per a les persones que estimes ... amb moltes abraçades, plenes de l'afecte més sincer que sóc capaç de sentir ... et desitjo, de tot cor ...

Related Documents