Kimia Organike
Gr 2
By PresenterMedia.com
Kimia organike
Studim i komponimeve të
karbonit
Mbi 10 milionë
komponimet janë
identifikuar
Elementet perberes te...
Grupet funksionore
Atomi ose grupimi atomik I cili I jep veti karakteristike
perberjes organike qe e permban quhet grup ...
Aldehidet
•Grupi funksionar R-COH
•Aldehidet ndryshe quhen
alkanale.
•Tek aldehidet grupi
funksionor ndodhet gjithmon...
Metanali
Quhen ndryshe aldehidi
formik.Ne temperature te
zakonshme ndodhet ne
gjendje te gazte dhe ka ere
te forte.Tr...
Perfaqesues te tjere
Etanali ose aldehidi
acetik
Perdoret si lende e
pare per prodhimin e
acidit acetik dhe
shume pe...
Ketonet
•Grupi funksionar eshte
grupi karbonilik -CO-
•Ketonet quhen ndryshe
alkanone
•Grupi funksionor vihet
gjithm...
Propanoni(Acetoni)
Eshte leng me ere
shpuese,avullon
shpejt,tretet mire ne
uje.Propaanoni mund te
gatitet nga oksidim...
Kimia organike
of 9

Kimia organike

kimia organike
Published on: Mar 3, 2016
Published in: Education      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Kimia organike

  • 1. Kimia Organike Gr 2 By PresenterMedia.com
  • 2. Kimia organike Studim i komponimeve të karbonit Mbi 10 milionë komponimet janë identifikuar Elementet perberes te substancave organike : Karboni, Hidrogjeni Oksigjeni
  • 3. Grupet funksionore Atomi ose grupimi atomik I cili I jep veti karakteristike perberjes organike qe e permban quhet grup funksionor Alkoolet R -OH -O-H Aldehidet R-COH H-C=O Ketonet R-CO-R’ C=O Acidet Karboksilike R-COOH -OH-C=O
  • 4. Aldehidet •Grupi funksionar R-COH •Aldehidet ndryshe quhen alkanale. •Tek aldehidet grupi funksionor ndodhet gjithmon ne njerin skaj ne fund ose ne fillim te vargut karbonik.
  • 5. Metanali Quhen ndryshe aldehidi formik.Ne temperature te zakonshme ndodhet ne gjendje te gazte dhe ka ere te forte.Tretesira e tij ujore quhet formaline.Formalina eshte tretesire me veti helmuese ,mbyt bakteriet.Perdoret ne ruajtjen e preparateve biologjike si dhe sterilizimin e mjeteve dhe pajisvjeve mjekesore
  • 6. Perfaqesues te tjere Etanali ose aldehidi acetik Perdoret si lende e pare per prodhimin e acidit acetik dhe shume perberjeve te tjera ,preparat per te vene ne gjume Propenali ose akroleina Substance e rrezikshme per shendetin.Demton melcine Aldehidi benzoik Perberje e lenget qe perdoret si esence ne pergatitjen e parfumeve
  • 7. Ketonet •Grupi funksionar eshte grupi karbonilik -CO- •Ketonet quhen ndryshe alkanone •Grupi funksionor vihet gjithmon ne brendesi te vargut.Vihet re izomeria e pozicionit.
  • 8. Propanoni(Acetoni) Eshte leng me ere shpuese,avullon shpejt,tretet mire ne uje.Propaanoni mund te gatitet nga oksidimi I propanol-2 ose nga nxehja ne temperature te larte te etanoatit te kalciumit. Tretes mjaft I mire dhe perdoret ne kozmetike