QYTETERIMI I
HERSHEM NE
MESOPOTAMI
LINDJA, LULEZIMI DHE RENIA E
MBRETERISE SE BABILONISE
MESOPOTAMIA
Mesopotami do te thote vend
mes dy lumenjeve.

Shtrihej mes lumenjeve Tiger dhe Eufrat.
Banohej nga Sumeret ...
Territori Gjeografik
Shtrirja e Mesopotamise
Popullesia e hershme e
Mesopotamise

Mesopotamia ne
mijevjecarin e IV pr.K,
banohej nga Sumeret
dhe Akadet. Sipas
histor...
Lulezimi I Sumerise







Sumeret ishin nje popull paqesore dhe punetore.
Ata arriten nje nivel te larte zhvil...
Lindja e Qyteteve






Sumeret jetonin fillimisht ne fshatra, ne shtepi
kallamash
Me pas ata filluan te perdorn...
Popullsia Akade
Mesopotami
Lindja dhe lulezimi i Mbreterise
Babilonase


Qyteterimi i lashte i Mesopotamise perfshinte kater
periudha kryesore: s...
Hamurabi
Mbreti Babilonas
Renia e Mbreterise se
Babilonse





Ne mijevjecarin e II-te pr. K, u formua Mbreteria e
Asirise.
Ne mijevjecari...
Besimi dhe Kultura







Popullesia ishte pagane
Perendite kryesore ishin: Marduku,
Shamashi dhe Ishtari.
Ne...
Nje nga mrekullite e botes antike
Kopshtet e varura te Semiramides
Shtylla e ligjve te Hamurabit,
shkrimi Kuneiform.
DJEPI I QYTETERIMIT
Mesopotamia e Vjeter

Nadia Dalla
of 15

Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami

Published on: Mar 3, 2016
Published in: Education      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami

 • 1. QYTETERIMI I HERSHEM NE MESOPOTAMI LINDJA, LULEZIMI DHE RENIA E MBRETERISE SE BABILONISE
 • 2. MESOPOTAMIA Mesopotami do te thote vend mes dy lumenjeve.  Shtrihej mes lumenjeve Tiger dhe Eufrat. Banohej nga Sumeret dhe Akadet. Ndahej ne tri zona:  a) Mesopotamia e Ulet, vend fushor me shume keneta qe shtrihej ne pjesen jugore.  b) Mesopotamia e Mesme, kishte fusha mjaft pjellore.  c) Mesopotamia e Larte, ishte territor malor, plot pyje dhe kullota ne pjesen veriore te vendit. I papershtatshem per bujqesine.  Lumenjte Tiger dhe Eufrat krijuan kushte per zhvillimin e bujqesise dhe kane sherbyer si rruge ujore per shkembimin e prodhimeve. Mesopotamia gjendet ne nje pozite shume te favorshme, ne mess tre kontinenteve: Afrike, Azi, Evrope. (Iraku i sotem). Foto
 • 3. Territori Gjeografik Shtrirja e Mesopotamise
 • 4. Popullesia e hershme e Mesopotamise  Mesopotamia ne mijevjecarin e IV pr.K, banohej nga Sumeret dhe Akadet. Sipas historianeve sumeret erdhen nga territoret kufitare malore dhe u vendosen ne Mesopotami. Akadet erdhen nga perendimi dhe u vendosen ne Mesopotamine e Mesme. Keta ishin dy popuj fqinj me marredhenie paqesore.
 • 5. Lulezimi I Sumerise        Sumeret ishin nje popull paqesore dhe punetore. Ata arriten nje nivel te larte zhvillimi. Ata ishin bujqer te mire dhe punonin token me parmende. Ata ndertuan nje sistem te persosur ujites, ngriten diga, thane keneta, krijuan ujembledhes, sistemuan fushen duke e shnderruar Sumerine ne nje territor te lulezuar. Kryesisht merreshin me peshkim dhe tregti. Ne Sumeri mungonin druri dhe metalet, te cilat i siguronin nepermjet tregetise. Ata shquheshin si ndertues dhe prodhues te objekteve artistike.
 • 6. Lindja e Qyteteve       Sumeret jetonin fillimisht ne fshatra, ne shtepi kallamash Me pas ata filluan te perdornin balten e pjekur dhe kashten per ndertimin e shtepive Zhvillimi i larte solli lindjen e qyteteve Qytetet kryesore ishin: Ur, Uruk, Lagash, Kish etj. Qytetet kishin sundimtarin dhe tempullin e vet, ishin te rrethuara nga mure mbrojtes dhe te ndertuara me planimetri. Qytetet kontrollonin territoret bujqesore perreth tyre qe perfshinin disa fshatra. Keshtu moren pamjen e qytet-shteteve.
 • 7. Popullsia Akade Mesopotami
 • 8. Lindja dhe lulezimi i Mbreterise Babilonase   Qyteterimi i lashte i Mesopotamise perfshinte kater periudha kryesore: sumero-akade, babilonase, asiriane, babilonase e re. Bashkimi i shteteve nen kryesine e qytetit Ur u be ne Sumeri ne mijevjecarin e III pr.K. Bashkimi ishte i dobet dhe nuk qendroi gjate. Ne veri te Sumerise u krijua shteti i Akadeve me sundimtar Sargonin. Me vone lindi Mbreteria e Babilonise qe perfshiu territoret e Sumerise. Kjo mbreteri jetoi me gjate se Akadia. Lulezimi i kesaj mbreterie u arrit gjate sundimit te mbretit Hamurab.Vepra me e madhe e Hamurabit qe njihet dhe ne ditet tona ishte Hartimi i ligjeve, te shkruara per here te pare ne bote. Sot te njohura dhe si Ligjet e Hamurabit.
 • 9. Hamurabi Mbreti Babilonas
 • 10. Renia e Mbreterise se Babilonse      Ne mijevjecarin e II-te pr. K, u formua Mbreteria e Asirise. Ne mijevjecarin e I-re pr. K, ushtria e Asirise permbysi Mbreterine Babilonase dhe nenshtroi te gjithe Mesopotamine. Ne vitin 612 pr. K, shteti persian ne aleance me babilonasit sulmoi Asirine dhe dogji Niniven, kryeqytetin e Asirise. Keshtu u krijua Mbreteria e re e Babilonise me mbret Nabukodonosorin. Ne vitin 539 pr. K, perset pushtuan te gjithe Mesopotamine.
 • 11. Besimi dhe Kultura        Popullesia ishte pagane Perendite kryesore ishin: Marduku, Shamashi dhe Ishtari. Ne Mesopotami u zhvillua shume kultura. Sumeret zbuluan per here te pare rroten, shkrimin, ndertimin me tulla, etj. Ndertimet me te famshme ishin tempujt ne forme piramide, pallatet qe zbukuroheshin me kopshte te varura. (Nje nga mrekullite e botes se lashte jane dhe Kopshtet e varura te Semiramides). Kishin zhvilluar Astrologjine dhe Matematiken. Ata zbuluan oren diellore dhe parashikonin eklipset. Shkrimi ishte kuneiform, shkruanin ne pllaka argjile me nje stilo.
 • 12. Nje nga mrekullite e botes antike Kopshtet e varura te Semiramides
 • 13. Shtylla e ligjve te Hamurabit, shkrimi Kuneiform.
 • 14. DJEPI I QYTETERIMIT Mesopotamia e Vjeter
 • 15.  Nadia Dalla