Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi
Inițiativa Favorit
Grupul de inițiativă civică Lacul Tei
Asociația Activ...
București – Vrem un oraș pentru oameni !
Plan de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov
Pe 2 aprilie 2014, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BER...
Realizarea PMUD București-Ilfov este în desfășurare.
Termenul limită: iulie 2015
Ce este un PMUD ?
Un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă vizează
crearea unui sistem de transport urban durabil.
• Facil...
Dovada unei gândiri învechite – ”Trebuie să fluidizăm traficul !”
Congestiile din București se produc din cauza încurajării
celui mai ineficient mijloc de transport: autoturismul.
Aceast...
În 1989, în București erau înmatriculate 180.000 de mașini.
Unde încap acum 1.200.000 de mașini ?
Când prima mașină a ur...
Pe o stradă cu 4 benzi de circulație, mașinile parcate pe o bandă de circulație
reduc cu 25 %capacitatea străzii.
Pe o s...
”În dorinţa primarului general, încă din 2008, s-a discutat clar că până
când nu avem alternativă, adică locuri de parcar...
De ce se opun edilii încurajării transportului alternativ ?
Pentru că, din momentul în care congestiile ar dispărea, nu a...
"Politica municipalităţii este aceea de a descuraja folosirea
automobilelor individuale și de a oferi ca alternativă un
...
”Abordarea participativă pe toată durata procesului de elaborare și implementare este esențială”
Cetățenii sunt de vină s...
Plan de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov
Conform Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului...
Căutăm voluntari care să contribuie la informarea
cetățenilor în Brașov, Constanța, Craiova, Iași,
Ploiești, Cluj-Napoca...
Prezentare optar 22 nov 2014
Prezentare optar 22 nov 2014
Prezentare optar 22 nov 2014
Prezentare optar 22 nov 2014
Prezentare optar 22 nov 2014
of 20

Prezentare optar 22 nov 2014

Informatii despre Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Environment      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Prezentare optar 22 nov 2014

 • 1. Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi Inițiativa Favorit Grupul de inițiativă civică Lacul Tei Asociația ActiveWatch Clubul Mamelor Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1” Asociația Komunitas Bună dimineața, București! Berceni. De la cartier la comunitate Cruciada Locatarilor Observatorul urban Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR Grupul de inițiativă Cartierul Floreasca Grupul “Lăsați copacii în pace” Grupul “Salvați Parcul Tineretului” Funky Citizens Vocea Tineretului România Grupul de Inițiativă Callatis - Drumul Taberei Street Delivery “Cetățean Sector 3” Prietenii Parcului IOR “Luptă pentru strada ta” Orașe pentru oameni
 • 2. București – Vrem un oraș pentru oameni !
 • 3. Plan de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov Pe 2 aprilie 2014, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a încheiat un contract de asistență cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sunt în lucru 8 Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă : Lot 1 – Brașov și Constanța Lot 2 – Craiova, Iași, Ploiești Lot 3 – Cluj-Napoca, Timișoara Lot 4 – București - Ilfov Firmele selectate pentru a realiza PMUD București-Ilfov : ROM Transportation Engineering Ltd (Israel) Avensa Consulting Ltd (România) Subcontracting – GDZ Suez - Tractebel (România)
 • 4. Realizarea PMUD București-Ilfov este în desfășurare. Termenul limită: iulie 2015
 • 5. Ce este un PMUD ? Un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă vizează crearea unui sistem de transport urban durabil. • Facilitarea accesului tuturor la locurile de muncă și la servicii; • Îmbunătățirea siguranței și securității; • Reducerea poluării, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie; • Ceșterea eficienței și a eficacității costurilor pentru transportul de persoane și mărfuri; • Creșterea atractivității și a calității mediului urban.
 • 6. Dovada unei gândiri învechite – ”Trebuie să fluidizăm traficul !”
 • 7. Congestiile din București se produc din cauza încurajării celui mai ineficient mijloc de transport: autoturismul. Aceasta este infrastructura pusă la dipoziția transportului motorizat individual în București. Acestea sunt schițele cu infrastructura pentru biciclete ce ar urma să fie realizată în București. De ce credeți că în București sunt înmatriculate peste 1.200.000 de mașini ?
 • 8. În 1989, în București erau înmatriculate 180.000 de mașini. Unde încap acum 1.200.000 de mașini ? Când prima mașină a urcat pe trotuar pentru a parca, a fost primul semn că numărul mașinilor a depășit capacitatea străzilor. În urmă cu doi ani, bănuiam că ”următorul pas” va fi parcarea pe banda a doua de circulație. Astăzi, este normal să vezi mașini parcate pe banda a doua de circulație.
 • 9. Pe o stradă cu 4 benzi de circulație, mașinile parcate pe o bandă de circulație reduc cu 25 %capacitatea străzii. Pe o stradă cu 3 benzi de circulație, mașinile parcate pe o bandă de circulație reduc cu 33 %capacitatea străzii. Pe o stradă cu 2 benzi de circulație, mașinile parcate pe o bandă de circulație reduc cu 50 %capacitatea străzii. Cu cât s-ar reduce capacitatea rețelei de străzi din București dacă toate mașinile ar fi coborâte astăzi de pe toate trotuarele ?
 • 10. ”În dorinţa primarului general, încă din 2008, s-a discutat clar că până când nu avem alternativă, adică locuri de parcare, nu ne vom îndrepta asupra celor care parchează ilegal.” - Bogdan Hreapca – director în Primăria Municipiului Bucureşti – emisiunea ”Întrebări şi răspunsuri”, 20 ianuarie 2014, TVR, min 14:00 De ce nu sunt sancționați cei care parchează ilegal ? Pentru că cei sancționți vor cere Primăriei să amenajeze locuri de parcare. De ce nu amenajează Primăriile locuri de parcare ? Pentru că, împărțind costurile la numărul de locuri, cetățenii ar afla (ușor) cât costă un loc de parcare. Este mai dificil de urmărit costurile în cazul marilor lucrări de infrastructură. De exemplu, costurile realizării pasajului Basarab au fost estimate inițial la 60 de milioane euro, ulterior au urcat la 210 milioane euro, iar în final au ajuns în 2011 la 255 de milioane de euro
 • 11. De ce se opun edilii încurajării transportului alternativ ? Pentru că, din momentul în care congestiile ar dispărea, nu ar mai fi nicio justificare pentru ca ei să cheltuiască sume imense pe pasaje, supralărgiri și penetrări. Atât timp cât congestiile din București vor exista, oamenii blocați în trafic vor ”susține” realizarea de astfel de proiecte scumpe. Acesta este motivul pentru care administrația încurajează transportul motorizat individual. Niciun oraș din lume nu a eliminat congestiile prin încurajarea transportului motorizat individual.
 • 12. "Politica municipalităţii este aceea de a descuraja folosirea automobilelor individuale și de a oferi ca alternativă un transport public fluent, prin realizarea unor benzi dedicate acestuia, precum și încurajarea folosirii bicicletelor, pentru care se realizează de asemenea piste dedicate." Sorin Oprescu, Primarul General al Municipiului București, aprilie 2014 (interviu Agerpres) În acest moment se lucrează la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București – Ilfov. Câți dintre dumneavoastră ați aflat despre PMUD București – Ilfov ?
 • 13. ”Abordarea participativă pe toată durata procesului de elaborare și implementare este esențială” Cetățenii sunt de vină sau modul de abordare ?
 • 14. Plan de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov Conform Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, actualizată în 2013, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă face parte din Planul Urbanistic General. PMUD se elaborează printr-o abordare transparentă și participativă, în toate etapele de elaborare a PMUD vor fi consultati toți actorii relevanți, cetățeni și reprezentanți ai societății civile, operatori de transport public și agenși economici din teritoriul studiat care au potențial major de atragere și generare de trafic. Planurile de acțiune propuse de PMUD vizează perioada 2015 – 2030. Te interesează cum se va dezvolta orașul în următorii 15 ani ?
 • 15. Căutăm voluntari care să contribuie la informarea cetățenilor în Brașov, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Cluj-Napoca, Timișoara și București - Ilfov DrumuriVerzi [ ] gmail [ ] com

Related Documents