Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟ 7ο1
Α ν α κ ύ κ λ ω σ η
Η τάξη μας θέλοντας να βοηθήσει
στην προστασία του περιβάλλοντος και
την...
Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟ 7ο2
Σημασία της ανακύκλωσης
 Μειώνονται τα απορρίμματα και
τα προβλήματα διαχείρισής τους
 Εξο...
Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟ 7ο3
Γεωγραφικές ανακαλύψεις
όργανα ναυσιπλοΐας
Η πυξίδα
(από την
αρχαία
ελληνική
λέξη πυξίς -
ίδ...
Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟ 7ο4
Δ ι α φ η μ ί σ ε ι ς Ένα ελαφρύ μπισκοτάκι για
άριστους
μαθητές
Υλικά
 400g βούτυρο light
...
of 4

Pontiki7

Published on: Mar 4, 2016
Published in: Education      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Pontiki7

  • 1. Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟ 7ο1 Α ν α κ ύ κ λ ω σ η Η τάξη μας θέλοντας να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών και καθημερινών απορριμμάτων που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι μέσα στην τάξη. Φτιάξαμε την γωνιά ανακύκλωσης με ειδικά δοχεία και μαζεύουμε χαρτί, μπουκάλια νερού, τα καπάκια από τα μπουκάλια και άδεις μπαταρίες από το σπίτι μας. Κάνουμε ζύγισμα και καταγραφή των ποσοτήτων που μαζεύουμε ώστε στο τέλος της χρονιάς να ξέρουμε ακριβώς τι μαζέψαμε και τι ποσότητες παραδώσαμε στους υπεύθυνους της ανακύκλωσης. Παρακαλούμε όλους τους μαθητές να βοηθήσουν και να πάρουν ενεργά μέρος στην ανακύκλωση. Για να τους βοηθήσουμε τοποθετήσαμε δύο μεγάλα δοχεία στην είσοδο του σχολείου στα οποία θα μπορούν να ρίχνουν στο ένα άδειες μπαταρίες και στο άλλο τα καπάκια από τα μπουκάλια του νερού που πίνουν. Τι είναι; Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται μερικά ή ολικά υλικά τα οποία δεν αποτελούν πλέον αγαθά για τον άνθρωπο. Με την διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά. Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, προέρχονται από πολλές πηγές και μπορεί να είναι: το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, τα πλαστικά. Ακόμα πρέπει να ανακυκλώνονται οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Εφημερίδα των μαθητών του Στ4 τμήματος του 2ου Δ.Σ Πανοράματος Φύλλο 7ο Παρασκευή 29/11/2013
  • 2. Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟ 7ο2 Σημασία της ανακύκλωσης  Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους  Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.  Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.  Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.  Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.  Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής. Μη ξεχνάτε τις μπαταρίες και τα καπάκια σας εδώ ΟΧΙ στα σκουπίδια Η ανακύκλωση βοηθάει όλους μας Μ π α τ α ρ ί ε ς Οι φυσικοί Luigi Galvani (1737-1798) και Alessandro Cont di Volta (1745-1827) ήταν οι πρώτοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα φαινόμενα του ηλεκτρισμού. Το 1780 ο Volta κατασκεύασε και την πρώτη απλή μπαταρία. Η κατασκευή ήταν ιδιαίτερα απλή και αποτελείτο από πλάκες ψευδαργύρου και χαλκού τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, ενώ ενδιάμεσά τους είχαν τοποθετηθεί χαρτόνια βουτηγμένα σε διάλυμα άλατος. Αυτή η "στήλη του Volt" παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα όταν οι πλάκες συνδέονταν με ένα σύρμα. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτή η "ηλεκτρική στήλη" εξελίχθηκε καθώς οι ανάγκες του ανθρώπου για αποθήκευση ενέργειας συνεχώς μεγάλωνε και σήμερα υπάρχουν δεκάδες τύποι φορητών μπαταριών για να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του σημερινού καταναλωτή. Κάθε μπαταρία έχει ένα "κύκλο ζωής". Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Αντίθετα, αν ανακυκλώσουμε την άδεια μπαταρία τότε, ο "κύκλος ζωής" της συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να καταλήξουν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.
  • 3. Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟ 7ο3 Γεωγραφικές ανακαλύψεις όργανα ναυσιπλοΐας Η πυξίδα (από την αρχαία ελληνική λέξη πυξίς - ίδος, που αρχικά σημαίνει ξύλινο κουτί) ή κοινώς μπούσουλας (από την ιταλική λέξη bussola) είναι όργανο με το οποίο επιτυγχάνεται ο προσανατολισμός αφού μας δείχνει πάντα την κατεύθυνση του Βορρά. Ιδιαίτερα όμως στη ναυσιπλοΐα αποτελεί το σημαντικότερο "ναυτιλιακό βοήθημα" με το οποίο μετρούνται και πραγματοποιούνται οι πορείες των πλοίων Η μαγνητική πυξίδα είναι από τα παλαιότερα όργανα στη ναυσιπλοΐα που όμως η καταγωγή της δεν είναι απόλυτα ακριβής. Λέγεται επίσης πως έλκει τη καταγωγή της από την Κίνα, κατ΄ άλλους ότι από εκεί εισήγαγε αυτήν ο Μάρκο Πόλο στην Ιταλία κατά τον 13ο αιώνα. Πριν από 100 περίπου ετών ο Λόρδος Κέλβιν τελειοποίησε την μαγνητική πυξίδα η οποία χρησιμοποιείται σήμερα. Οι παλιότεροι θαλασσοπόροι προσδιόριζαν τη θέση του πλοίου τους στην ανοικτή θάλασσα με τη μέτρηση των γωνιών που σχημάτιζαν τα ουράνια σώματα, δηλαδή ο ήλιος, η σελήνη, ή τα άστρα, με τον ορίζοντα. Τα πρώτα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση αυτών των γωνιών ήταν οι αστρολάβοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις με τον αστρολάβο, ήταν απαραίτητη η σκόπευση ταυτόχρονα και του αστέρα και του ορίζοντα, από το κατάστρωμα του πλοίου, οδηγώντας έτσι συχνά σε ανακριβείς υπολογισμούς. Η συσκευή που αντικατέστησε τους αστρολάβους ήταν ο εξάντας. Ο εξάντας είναι ένα γωνιομετρικό όργανο που χρησιμοποιείται στη ναυσιπλοΐα, από τους ναυτιλλόμενους για τη μέτρηση υψών ουρανίων σωμάτων. Βασικά, χρησιμοποιείται στη μέτρηση της γωνίας (ύψους) ενός ουράνιου σώματος (π.χ. Ήλιος, Σελήνη, Πλανήτες, Αστέρες), από τον ορίζοντα. Αυτή η γωνία του αστέρα με τον ορίζοντα χρησιμεύει στον προσδιορισμό του γεωγραφικού πλάτους και γεωγραφικού μήκους που καθορίζουν την θέση του πλοίου. Το γέλιο φέρνει ευτυχία! Ο Τοτός επιστρέφει στο σπίτι του από το σχολείο κλαίγοντας - Τι έχεις; Γιατί κλαις; Τον ρωτά η μητέρα του. - Με μάλωσε ο δάσκαλος - Και γιατί; - Να, γιατί απάντησα σε μια ερώτηση που κανείς άλλος δεν μπορούσε να απαντήσει. - Τι; Και αντί να σου βάλει άριστα σε μάλωσε; Ποια ήταν αυτή η ερώτηση; - Ποιος έσπασε το τζάμι της τάξης. Η σκέψη της εβδομάδας Μην περιμένετε την έμπνευση για να κάνετε κάτι. Κάντε κάτι και η έμπνευση μπορεί να έρθει. Μην κάνετε τίποτα και μάλλον δεν θα έρθει.
  • 4. Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟ 7ο4 Δ ι α φ η μ ί σ ε ι ς Ένα ελαφρύ μπισκοτάκι για άριστους μαθητές Υλικά  400g βούτυρο light  2 φλιτζάνια τσαγιού καστανή ζάχαρη  2 αυγά  μισό φλιτζάνι τσαγιού γάλα 1,5 λιπαρά  1 δόση βανίλια(σκόνη)  2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ  1 κουτ.γλυκού κανέλα  μια πρέζα αλάτι  4 φλιτζάνια αλεύρι  400g νιφάδες σοκολάτας μαύρης Εκτέλεση 1. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα, 2. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε πολύ καλά. 3. Ρίχνουμε το γάλα, τη βανίλια, το μπέικιν και το αλάτι 4. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους 5. Σε ένα άλλο μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε 6. Προσθέτουμε το μίγμα που έχουμε χτυπήσει στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα καλά 7. Βγάζουμε σε ταψί μικρές μερίδες ζύμης(μπισκοτάκια) με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού 8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αερόθερμο φούρνο για 15-20 λεπτά Παραλλαγή αντί για σοκολάτα μπορείτε να προσθέσετε 100g καρύδια ψιλοκομμένα , 50 g σταφίδες ή ότι άλλο προτιμάτε…!