The following are used for treatment of postoperative nausea and vomiting following squint
surgery in children except:
A: ...
Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous
Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI...
advantage over the other available induction drugs (e.g. elderly outpatients with clinically
significant coronary artery o...
Pentothal (Thiopental Sodium for Injection) is an ultrashort-acting depressant of the
central nervous system which induces...
Explanation
Ketamine increases cerebral oxygen consumption and it also increases intracranial tension.
Sample Previous Yea...
Propofol is the most suitable intravenous induction agent for day care surgery, because it is
associated with a faster rec...
D:
Sevofluran
e
Correct Ans:B
Explanation
Ketamine is a ‘dissociative’ anaesthetic agent administered via the intravenous,...
Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous
Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI...
of 8

Previous year question on ketamine based on neet pg, usmle, plab and fmge or mci screening exams

Revision with a Master Quiz of 13 questions based on NEET PG Sample Questions on Ketamine from Previous Year NEET PG Online Exams
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Health & Medicine      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Previous year question on ketamine based on neet pg, usmle, plab and fmge or mci screening exams

  • 1. The following are used for treatment of postoperative nausea and vomiting following squint surgery in children except: A: Ketamine B: Ondansetron C: Propofol D: Dexamethasone Correct Ans:A Explanation Ketamine is not used for treatment of postoperative nausea and vomiting. In fact ketamine use is itself associated with nausea and vomiting and requires prophylaxis. Ref: Lee's Synopsis of Anaesthesia, 12th Edition, Page 192; Textbook of Anaesthesia By Aitkinhead, 4th Edition, Pages 176, 244-49 Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes A 38 year old man is posted for extraction of last molar tooth under general anaesthesia as a day care case. He wishes to resume his work after 6 hours. Which one of the following induction agents is preferred? A: Propofol B: Ketamine C: Diazepam D: Thiopentone sodium Correct Ans:A Explanation Propofol has replaced the barbiturates for induction of anesthesia in the ambulatory setting because of its favorable recovery profile. Recovery after induction of anesthesia with propofol is faster than with the barbiturate compounds and is associated with low incidence of post operative nausea and vomiting. Ref: Essentials of Medical Pharmacology By K D Tripathi, 5th Edition, Page 344 ; Miller's Anesthesia, 6th Edition, Pages 2602-3
  • 2. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following is the induction agent of choice in day care anaesthesia? A: Propofol B: Ketamine C: Sevoflurane D: Methoxitone Correct Ans:A Explanation Propofol is an oily liquid employed as emulsion for intravenous induction and short duration anaesthesia. Patient become unconsciousness 15-45 seconds following administration of the drug and recovers in 10 minutes. It is suitable for outpatient surgery because there is less residual impairment and low incidence of post operative nausea and vomiting. Ref: Miller's Anesthesia, 6th Edition, Page 2602 ; Fundamentals of Anaesthesia By Tim Smith, Colin Pinnock, Ted Lin, 3rd Edition, Page 92 Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following induction agent may cause adrenal cortex suppression? A: Propofol B: Ketamine C: Etomidate D: Thiopentione Correct Ans:C Explanation Etomidate is an induction anaesthetic which cause suppression of production of steroids from adrenals. It is therefore not suitable for continuous intravenous use. It has brief duration of action (5-10min) and produce little cardiovascular and respiratory depression. It produce prominent motor restlessness and rigidity. Use of etomidate should be restricted to clinical situations in which its hemodynamic stability offers a distinctive
  • 3. advantage over the other available induction drugs (e.g. elderly outpatients with clinically significant coronary artery or cerebrovascular disease). Ref: Essentials of Medical Pharmacology By K D Tripathi, 5th Edition, Pages 342-4 Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following anesthetic agents is contraindicated in patients with hypertension? A: Ketamine B: Propofo l C: Etomidate D: Diazepam Correct Ans:A Explanation Ketamine produces a increase in both systolic and diastolic blood pressure in a dose dependent manner and thus it is mostly avoided in patients with a history of hypertension. Ref: Irwin and Rippe’s Intensive Care Medicine 6th edition, Page 215 - 216; Goldfrank’s Toxicologic Emergencies 8th edition, Page 1235 - 1236. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following is known to cause severe pain on injection? A: Thiopentone B: Pethidin e C: Phenobarbitone D: Ketamine Correct Ans:A Explanation Thiopentone on extravasation or intraarterial injection cause intense pain and even necrosis.
  • 4. Pentothal (Thiopental Sodium for Injection) is an ultrashort-acting depressant of the central nervous system which induces hypnosis and anesthesia, but not analgesia. It produces hypnosis within 30 to 40 seconds of intravenous injection.Too rapid injection may be followed by an alarming fall in blood pressure even to shock levels. Pentothal is administered by the intravenous route only. Slow injection is recommended to minimize respiratory depression and the possibility of overdosage. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following intravenous induction agents is the most suitable for day care surgery? A: Morphine B: Ketamin e C: Propofol D: Diazepam Correct Ans:C Explanation Propofol is the mostly used intravenous induction agent for day care surgery because of its early induction and less marked residual impairment. It is associated with low incidence of postoperative nausea and vomiting. Ref: Essentials of Medical Pharmacology By K D Tripathi, 5th Edition, Pages 343-44. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which among the following anaesthetic increases the cerebral oxygen consumption? A: Alfentanil B: Ketamin e C: Thiopentone D: Propofol Correct Ans:B
  • 5. Explanation Ketamine increases cerebral oxygen consumption and it also increases intracranial tension. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes A case of RTA comes to the emergency. On examination there is evidence of head injury, BP is 90/60 mmHg, and pulse is 150/ min. Which of the following anaesthetic agent should be used for induction? A: Thiopentone B: Ketamin e C: Succinyl choline D: Halothane Correct Ans:A Explanation Anaesthetic agents which are indicated in a case of head injury are Thiopentone (Cerebroprotective), Propofol, Etomidate (Protection against circulatory depression) or Isoflurane.  Muscle relaxants which are useful includes (Rocuronium/Vecuronium, Pipecuronium/ doxacurium.  Ketamine, Succinylcholine, Halothane all increases ICT. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following intravenous induction agent is most suitable for day care surgery? A: Morphine B: Ketamin e C: Propofol D: Diazepam Correct Ans:C Explanation
  • 6. Propofol is the most suitable intravenous induction agent for day care surgery, because it is associated with a faster recovery and early return of psychomotor functions. Propofol is primarily a hypnotic. It acts by promoting the function of the b1 subunit of GABA through activation of the chloride channel and thereby enhancing inhibitory synaptic transmission. Propofol also inhibits the NMDA subtype of glutamate receptor through modulation of channel gating. This action may also contribute to the drug‘s CNS effects. The hypnotic action of propofol is pressure reversible, and it adheres to the correlation exhibited by other general anesthetics between anesthetic potency and octanol/water distribution coefficient. Unlike barbiturates, propofol is not antianalgesic. Propofol at subhypnotic doses helps in the diagnosis and treatment of central, but not neuropathic, pain. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which is the anesthetic agent of choice in a case of status asthmaticus? A: Ketamine B: Thiopentone C: Ether D: Nitrous Oxide Correct Ans:A Explanation Ketamine along with adjunctive therapy is the standard therapy in the treatment of children with status asthmaticus and impending respiratory failure. Ketamine cause bronchodilation through the inhibition of vagal tone, release of endogenous catecholamines and by direct muscle relaxation. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes A child is taken to operation theatre for correction of right-to-left shunt in Tetralogy of Fallot. What is the anesthesia of choice in this child? A: Propofol B: Ketamine C: Thiopentone
  • 7. D: Sevofluran e Correct Ans:B Explanation Ketamine is a ‘dissociative’ anaesthetic agent administered via the intravenous, intramuscular, and oral routes. In view of its sympathomimetic effects, resulting in an increased heart rate, blood pressure, and cardiac output, ketamine has been widely used in children with heart disease, particularly the younger age groups. Because of its effects on systemic vascular resistance, ketamine is considered a suitable choice in children with right-left-shunts because pulmonary blood flow would be enhanced. Intravenous Anaesthetics Anaesthetic agents used in Children In older children intravenous induction is done using agents such as thiopentone, propofol, ketamine, midazolam and diazepam . Desflurane and isoflurane are not used for induction because they have more pungent smell and is associated with increased coughing, breath holding and laryngospasm during induction. Ref: Synopsis of Pediatric Emergency Medicine By Gary Robert Fleisher 4th edition ,page 34; Textbook of Anesthesia for Postgraduates By T. K. Agasti, page 799.
  • 8. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes A 34 year old female with Cushing’s syndrome is taken for a surgery. Which anaesthetic agent is known to produce adrenocortical suppression? A: Thiopentone B: Etomidat e C: Ketamine D: Propofol Correct Ans:B Explanation Etomidate inhibits the enzyme, 11- hydroxylase, which is necessary for the production of cortisol, aldosterone, and corticosterone. Even single doses of etomidate can produce adrenocortical suppression lasting 24 hours or more in healthy patients. Etomidate is contraindicated in patients with established or evolving septic shock because of its inhibition of cortisol synthesis. Ref: Pharmacology and Physiology in Anesthetic Practice By Robert K. Stoelting, Simon C. Hillier, 2012, Chapter 6; Procedures and Techniques in Intensive Care Medicine, 4e By Richard S Irwin, MD, James M Rippe, M.D., 2007, Page 172. Sample Previous Year Question Of Anaesthesia on Ketamine based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes

Related Documents