Q:1
Mili is suspected to have an infection on her second pre­natal visit. Her pet cat
could act as a reservoir for which o...
made by detection of the trophozoite stage in stool or sampled colonic tissue.
Tetracycline (500 mg four times daily for 1...
Balantidium coli is the only ciliated protozoan that causes human disease (i.e.,
diarrhea) and its length is up to 200 mic...
Russia, and China. The vector is the sandfly.
 
Plasmodium vivax (choice C) causes malaria and is transmitted by the femal...
Explanation
Entamoeba histolytica causes amebic dysentery and liver abscess. Amebic abscess of
the liver is characterized ...
C: IgG antibodies against Toxoplasma in the mother
D: IgG antibodies against Toxoplasma in the foetus
Correct Ans:B
Explan...
Q:11 probably has:
A: Toxocara
B: Marfan's syndrome
C: Prenatal toxoplasma
D: Prenatal rubella
Correct Ans:D
Explanation
D...
Q:13 Hydrops fetalis is caused by :
A: Parvovirus infection
B: HZ virus infection
C: Down syndrome and Toxoplasma
D:
All
A...
Hematological problems like u­thalassemia, 13 thalassemia G6PD deficiency etc.
Infections : Most common virus associated w...
Q:15 accommodate but do not constrict with direct light stimulation. The spinal fluid
would be expected to exhibit. 
A: En...
normal final hosts are strictly the cat and its relatives in the family Felidae, the only
hosts in which the oocyst­produc...
A: Fasciola
B: Leishmania
C: Toxoplasma
D: Toxocara
Correct Ans:B
Explanation
Leishmania
Want To Solve More Such Question ...
Q:21 Common CNS lesions in HIV is caused by­ 
A: Cryptococcus
B: Toxoplasma 
C: Lymphoma 
D: All
Correct Ans:D
Explanation...
Correct Ans:C
Explanation
Ans. is 'c' i.e., Trichomonas
Protozoal parasites have two phases.
1.  Cystic phase
2.  Trophozo...
­ Bradyzoites (released from tissue cyst) and sporozoites (released from oocyst) enter
the small ­ intestinal epithelium a...
positive but IgG test is negative. In this situation a second sample should be taken
after 2­4 weeks and should be tested ...
Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet
Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www...
Explanation
Ans. is 'd' None of the above
Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet
Downlo...
Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet
Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www...
C: CMV
D: All
Correct Ans:D
Explanation
Ans. is `a' i.e., Toxoplasma; `b' i.e., Syphilis; 'c' i.e., CMV
Want To Solve More...
of 20

Previous Year Sample Questions in PDF on Toxoplasmosis for NEET PG, USMLE, PLAB and FMGE (MCI Screening)

Previous Year Sample Questions in PDF on Toxoplasmosis for NEET PG, USMLE, PLAB and FMGE (MCI Screening)
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Health & Medicine      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Previous Year Sample Questions in PDF on Toxoplasmosis for NEET PG, USMLE, PLAB and FMGE (MCI Screening)

  • 1. Q:1 Mili is suspected to have an infection on her second pre­natal visit. Her pet cat could act as a reservoir for which of the following conditions? A: Toxoplasma gondii B: Rabies C: Streptocerca infection D: Plague Correct Ans:A Explanation Toxoplasmosis is usually a self­limiting infection due to a parasite called Toxoplasma gondii. The toxoplasmosis parasitic disease is capable of infecting almost all species of warm­ blooded animals, including humans, but the primary host is the various members of the cat family. They are the only hosts in which the oocyst­producing sexual stage of Toxoplasma can develop. A wide host range, comprising all the hot­blooded animals including birds and rodents, can serve as a reservoir of rabies. Monkeys are reservoirs for Streptocerca. Wild rodents such as field mice, gerbils, and skunks are the natural reservoir of plague. In India, Tatera indica (wild rat) is considered the main reservoir and not Ratus ratus (domestic rat). Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:2 Which of the following is the largest intestinal protozoa? A: Entamoeba coli B: Balantidium coli C: Giardia lamblia D: Toxoplasma gondii Correct Ans:B Explanation Balantidium coli is the largest of the human intestinal protozoa. It can produce a spectrum of large­intestinal disease called as balantidiasis. Infective cysts can be transmitted from person to person and through water, but many cases are due to the ingestion of cysts derived from porcine feces. Many patients remain asymptomatic. In symptomatic individuals, the pathology in the bowel—both gross and microscopic—is similar to that seen in amebiasis. Balantidiasis, unlike amebiasis, does not spread hematogenously to other organs. The diagnosis is
  • 2. made by detection of the trophozoite stage in stool or sampled colonic tissue. Tetracycline (500 mg four times daily for 10 days) is an effective therapeutic agent.   Ref: Weller P.F. (2012). Chapter 215. Protozoal Intestinal Infections and Trichomoniasis. In D.L. Longo, A.S. Fauci, D.L. Kasper, S.L. Hauser, J.L. Jameson, J. Loscalzo (Eds), Harrison's Principles of Internal Medicine, 18e.   Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:3 Which of the following infection is diagnosed by aldehyde test? A: Fasciola hepatica B: Leishmania C: Toxoplasma D: Toxocara canis Correct Ans:B Explanation Formol­gel test or (Napier’s aldehyde test) and Chopra’s antimony test are useful in the diagnosis of chronic kala­azar. The gel­test is performed by the addition of two drops of commercial formalin to 2 ml of patient’s serum in a test tube; the mixture is shaken and allowed to stand at room temperature. If there is opacification and solidification of the serum within 20 minutes, it denotes a positive reaction. It often occurs within a month or two after having the disease.   Other lab findings of Leishmaniasis for its diagnosis: Progressive leukopenia with mononuclear increase is most characteristic Demonstration of the parasite in the peripheral blood, spleen, liver, or bone marrow is diagnostic The complement fixation test Leishmanian skin test or Montenegro test Ref: Achars Textbook Of Pediatrics By Swarna Rekha Bhat (ed.), 4th edition, Page 309. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:4 Which is the largest intestinal protozoa found in humans? A: Entamoeba coli B: Balantidium coli C: Giardia lamblia D: Toxoplasma gondii Correct Ans:B Explanation
  • 3. Balantidium coli is the only ciliated protozoan that causes human disease (i.e., diarrhea) and its length is up to 200 micro meter, making it the largest of the human intestinal protozoa. Domestic animals, especially pigs, are the main reservoir for the organism, and humans are infected after ingesting the cysts in food or water contaminated with animal or human feces. The trophozoites excyst in the small intestine, travel to the colon, and, by burrowing into the wall, cause an ulcer similar to that of Entamoeba histolytica. However, unlike the case with E. histolytica, extraintestinal lesions do not occur.   Most infected individuals are asymptomatic. Diagnosis is made by finding large ciliated trophozoites or large cysts with a characteristic V­shaped nucleus in the stool. There are no serologic tests. The treatment of choice is tetracycline. Prevention consists of avoiding contamination of food and water by domestic animal feces.   Ref: Levinson W. (2012). Chapter 53. Minor Protozoan Pathogens. In W. Levinson (Ed), Review of Medical Microbiology & Immunology, 12e. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:5 A 30 year old veterinarian visits her obstetrician for a first­trimester prenatal check­up. She has no complaints.Routine physical exam is significant only for mild cervical lymphadenopathy. She is prescribed spiramycin but is noncompliant. Her baby is born with hydrocephalus and cerebral calcifications. Which of the following organisms is most likely responsible?                 A: Isospora belli B: Leishmania donovani C: Plasmodium vivax D: Toxoplasma gondii Correct Ans:D Explanation Humans become infected with Toxoplasma gondii by ingesting cysts in contaminated food or through contact with cat feces. The veterinarian in question was therefore particularly at risk of infection. T. gondii is especially hazardous in pregnant women because the organism can be transmitted to the fetus through the placenta. (It is part of the ToRCHeS group of congenital infections;Toxoplasma, Rubella, CMV, Herpes/HIV, Syphilis). Since infected mothers are usually asymptomatic, cases often go unnoticed. Occasionally, patients present with cervical lymphadenopathy, as did the veterinarian, and require treatment to prevent complications in the fetus. Though newborns are also often asymptomatic, they are at risk for developing the classic triad of chorioretinitis (at birth or later in life), hydrocephalus, and cerebral calcifications. Note that T. gondii is also a common cause of CNS infections (e.g., encephalitis) in HIV­positive patients. Isospora belli (choice A) is an intestinal protozoan that causes watery diarrhea, particularly in the immunocompromised. Fecal­oral transmission of oocysts allows invasion of small intestinal mucosa, destroying the brush border.   Leishmania donovani (choice B) causes kala­azar (visceral leishmaniasis), which is characterized by fever, weakness, weight loss, splenomegaly, and skin hyperpigmentation. It is prevalent in regions of the Mediterranean, Middle East,
  • 4. Russia, and China. The vector is the sandfly.   Plasmodium vivax (choice C) causes malaria and is transmitted by the female Anopheles mosquito, which introduces sporozoites into the blood. These differentiate into merozoites that destroy erythrocytes. Splenomegaly ensues. Other species of this organism also cause malaria: P. malariae and P. falciparum (which causes a more severe form of the disease). Note that sickle cell trait confers resistance to this disease.   Ref: Ray C.G., Ryan K.J. (2010). Chapter 50. Sporozoa. In C.G. Ray, K.J. Ryan (Eds),Sherris Medical Microbiology, 5e. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:6 Which of the following is the only common pathogenic protozoan found in the duodenum and jejunum? A: Entamoeba coli B: Balantidium coli C: Giardia lamblia D: Toxoplasma gondii Correct Ans:C Explanation Giardia lamblia (also referred to as Giardia duodenalis or Giardia intestinalis) is the causative agent of giardiasis and is the only common pathogenic protozoan found in the duodenum and jejunum of humans.    Large numbers of parasites attached to the bowel wall may cause irritation and low­ grade inflammation of the duodenal or jejunal mucosa, with consequent acute or chronic diarrhea associated with crypt hypertrophy, villous atrophy or flattening, and epithelial cell damage. Stools may be watery, semisolid, greasy, bulky, and foul smelling at various times during the course of the infection.   Ref: Brooks G.F., Carroll K.C., Butel J.S., Morse S.A., Mietzner T.A. (2013). Chapter 46. Medical Parasitology. In G.F. Brooks, K.C. Carroll, J.S. Butel, S.A. Morse, T.A. Mietzner (Eds), Jawetz, Melnick, & Adelberg's Medical Microbiology, 26e. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:7 USG guided aspiration of a hepatic cyst shows anchovy sauce appearance of the aspirate. He is most probably infected with: A: Entamoeba histolytica B: Balantidium coli C: Giardia lamblia D: Toxoplasma gondii Correct Ans:A
  • 5. Explanation Entamoeba histolytica causes amebic dysentery and liver abscess. Amebic abscess of the liver is characterized by right­upper­quadrant pain, weight loss, fever, and a tender, enlarged liver. Right­lobe abscesses can penetrate the diaphragm and cause lung disease. Most cases of amebic liver abscess occur in patients who have not had overt intestinal amebiasis. Aspiration of the liver abscess yields brownish­yellow pus with the consistency of anchovy­paste.   Ref: (2012). Chapter 51. Intestinal & Urogenital Protozoa. In Levinson W (Eds),Review of Medical Microbiology & Immunology, 12e. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:8   Which of the following infection aquired during pregnancy result in hypoplasia of limbs and scarring in the fetus? A: Varicella B: Herpes simplex C: Rubella D: Toxoplasma Correct Ans:A Explanation Women who acquire VZV infection before 20 weeks of gestation have 2% risk of delivering an infant with fetal varicella syndrome. It is unlikely in women who have chickenpox during the last half of pregnancy. Clinical manifestations of congenital varicella syndrome includes: IUGR Growth retardation Limb hypoplasia Chorioretinitis Cataract Microphthalmia Cutaneous scarring Neurological abnormalities (microcephaly, hydrocephalus, horners syndrome, cranial neuropathies) Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:9 Toxoplasmosis in the foetus can be best confirmed by detecting which of the following serologic test? A: IgM antibodies against Toxoplasma in the mother B: IgM antibodies against Toxoplasma in the Foetus
  • 6. C: IgG antibodies against Toxoplasma in the mother D: IgG antibodies against Toxoplasma in the foetus Correct Ans:B Explanation Congenital toxoplasmosis can be diagnosed by the  presence of a positive IgM antibody titer in the fetus after the first week of life. An increase in IgM beyond the first week of life is indicative of acute infection.    If the mother gets infected more than 6 months before conception there is reduced risk of transmission of infection to the fetus. But  the likelihood of transplacental infection increases as the interval between infection and conception decreases. The incidence of transplacental infection is the lowest (15%) in the first trimester and highest in the third trimester (65%). Only 20% of women infected with T gondii shows signs of infection.  Infected infants who are normal at birth may have a higher incidence of learning disabilities and chronic neurologic sequelae than uninfected children.   Ref: Harrison's Principles of Internal Medicine, 18e  chapter 214. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:10 In a patient with AIDS, which of the following organism is the most common cause of chorioretinitis? A: Cytomegalovirus B: Toxoplasma gondii C: Histoplasma capsulatum D: Cryptococcus neoformans Correct Ans:A Explanation CMV retinitis is the most frequent and serious ocular opportunistic infection and is the leading cause of blindness in AIDS patients.    In early stages retinitis may be asymptomatic, but later causes changes in visual acuity, visual field cuts, photophobia, scotoma, and eye redness or eye pain. Indirect ophthalmoscopy shows fluffy white perivascular lesions with areas of hemorrhage within them. Treatment includes intraocular ganciclovir implants, in conjunction with oral ganciclovir. Alternative first­line therapy is ganciclovir without implants for 14 to 21 days.   Ref: Harrison’s Internal Medicine, 18th Edition, Chapter 214 ; Tintinalli's Emergency Medicine: A Comprehensive Study Guide, 7th Edition, Chapter 149   Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Fundoscopic examination of a child shows salt and pepper appearance. He
  • 7. Q:11 probably has: A: Toxocara B: Marfan's syndrome C: Prenatal toxoplasma D: Prenatal rubella Correct Ans:D Explanation Differential diagnosis of salt and pepper appearance of fundus: Prenatal rubella Prenatal influenza Varicella Mumps Congenital syphilis Ref: Comprehensive Ophthalmology by AK Khurana, 4th edition, Page 495.   Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:12 Which of the following is the commonest infection causing blindness in adult man? A: Toxocara B: Plasmodium C: Toxoplasma gondii D: Tenia solium Correct Ans:C Explanation Acquired infection is the cause of the majority of ocular toxoplasmosis. Typically, ocular toxoplasmosis presents as a focal necrotizing retinochoroiditis often associated with a preexistent chorioretinal scar, and variable involvement of the vitreous, retinal blood vessels, optic nerve, and anterior segment of the eye and about 50% will have severe visual impairment. Congenitally infected individuals are usually asymptomatic until the second or third decade of life when symptomatic eye disease occurs due to the rupture of tissue cysts and the release of bradyzoites and tachyzoites into the retina.    Ref: Dominguez S.R., Levin M.J. (2012). Chapter 43. Infections: Parasitic & Mycotic. In W.W. Hay, Jr., M.J. Levin, R.R. Deterding, J.J. Ross, J.M. Sondheimer (Eds), CURRENT Diagnosis & Treatment: Pediatrics, 21e. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org
  • 8. Q:13 Hydrops fetalis is caused by : A: Parvovirus infection B: HZ virus infection C: Down syndrome and Toxoplasma D: All Ans. is a, b, c and d Parvovirus infection; HZ virus infection; Down syndrome and Toxoplasma Correct Ans:D Explanation Ans. is a, b and c Parvovirus infection; HZ virus infection; Down syndrome and Toxoplasma Hydrops fetalis It is characterised by excess fluid in 2 or more body areas such as the thorax, abdomen or skin. It is often associated with hydramnios and a hydropic thickened placenta. This condition is characterised on ultrasound by generalised skin oedema (skin thickness > 5mm), ascites, pleural effusion and large placenta (placental thickness > 4 cm). The fetus may be in Buddha position and there may be a halo around the head. The main pathology in all cases is severe anemia, hypoproteinemia, increased capillary permeability and cardiac failure. Hydrops is of 2 varieties : Immune hydrops                                                                 Non Immune hydrops ­                It is due to Rh isoimmunisation ­                It accounts for 1/3rd cases of hydrops fetalis ­                It is accumulation of extracellular fluid in tissues and serous cavities without evidence of circulating antibodies against RBC antigens. ­                 It is due to conditions other than Rh isoimmunisation ­                 It accounts for 2/3 cases of hydrops fetalis Non immune hydrops : It can be caused by a number of conditions (there is an exhaustive list given on p 627 Williams 23/e, Just go through it). Here I am listing the main causes Cystic hygroma (associated with NIHF in 1st or early 2nd trimester) Chromosomal abnormalities like Trisomies (21 1M/C), 13, 16, 15) Turner's syndrome, Triploidy etc. Cardiac defects and arrythmias. Twin to Twin transfusion syndrome.
  • 9. Hematological problems like u­thalassemia, 13 thalassemia G6PD deficiency etc. Infections : Most common virus associated with NIHF is parvovirus B. Others are : Among PRATSCHEC agent (i.e. Parvovirus, rubella, AIDS, toxoplasma syphilis, CMV herpes. echovirus and coxsackievirus) AIDS virus do not cause hydrops. Note: According to Fernando Arias, Rubella does not cause NIFH but Williams clearly mentions — Rubella as a cause of non immune hydrops Congenital malformations like diaphragmatic hernia. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:14 Which statement concerning toxoplasmosis is correct? A: A pregnant woman who has acquired Toxoplasma any time before pregnancy is likely to deliver an infected infant. B: woman who develops acute toxoplasmosis during one pregnancy is more likely than are other woman to give birth to an infected child in a subsequent pregnancy. C: A woman who acquires toxoplasmosis during the last trimester of pregnancy is more likely to deliver an infected infant than she would be if she acquired the infection during the first trimester. D: Toxoplasmosis in a person with Hodkgin’s disease probably is due to newly acquired infection Correct Ans:C Explanation Toxoplasmosis is a relatively common infection; serologic data indicate that up to two­ thirds of the U.S. adult population may have had some form of the infection. The most serious manifestations appear to arise when the disease is acquired during pregnancy. Infection during the first trimester can result in spontaneous abortion, stillbirth, prematurity, or severe disease in any of several organ systems; infection during the third trimester most commonly leads to neonatal infection, which, however, tends to be asymptomatic. Infections acquired before pregnancy generally are of little consequence to the offspring. Immunocompromised persons usually have recrudescent disease. Diagnosis in these patients is often difficult to make, in part because the serologic responses are blunted by the underlying disease process. Serologic screening of asymptomatic immunocompromised patients may be helpful for recognizing toxoplasmosis at a later date. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org A 65­yrs­old man has broad­based ataxia, loss of pain, and temperature sensation in the lower extremities with lightening pains. His pupils
  • 10. Q:15 accommodate but do not constrict with direct light stimulation. The spinal fluid would be expected to exhibit.  A: Encapsulated yeast cells B: A neutrophil­dominant cell count  C: A positive VDRL D: Toxoplasma cysts Correct Ans:C Explanation This patient has tabes dorsalis, which is a form of neurosyphilis where the spirochete attacks the posterior columns and the dorsal roots of the spinal cord. This attack produces:  1. Impaired joint position sense (proprioception), leading to a broad­based ataxia and a positive Roan berg test  2. Loss of pain and vibration sensation  3. Joint damage (Charcot joints) caused by loss of pain sensation  4. Sensory disturbances manifesting as ‘lightening pains’  5. Absent deep tendon reflexes  6. An Argyll Robertson pupil  Demyelinization first begins in the middle portion of the dorsal root zone close to the posterior horns and then extends into the dorsal columns. Laboratory findings in the spinal fluid include a positive VDRL (2550%), a positive FTA­ABS (80­95%), a mild pleocytosis consisting of lymphocytes and mononuclear cells (not neutrophils), an increased protein with oligoclonal bands on high­resolution electrophoresis, and a normal glucose. An elevated protein and cell count is an indicator of disease activity. The treatment is aqueous penicillin G, 12 million to 24 million units daily given intravenously for 10­14 days. The history is not compatible with cryptococcosis (encapsulated yeast cells), Toxoplasmosis, or leptomeningeal spread of malignant cells. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:16 Cat acts as reservoir in which of the following? A: Toxoplasma gondii B: Rabies C: Streptocerca infection D: Plague Correct Ans:A Explanation Toxoplasma gondii REF: Jawett's 24th edition Section VI. Parasitology > Chapter 46. Medical Parasitology "Toxoplasma gondii is a coccidian protozoan of worldwide distribution that infects a wide range of animals and birds but does not appear to cause disease in them. The
  • 11. normal final hosts are strictly the cat and its relatives in the family Felidae, the only hosts in which the oocyst­producing sexual stage of Toxoplasma can develop" Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:17 Hypoplasia of limbs & scarring is caused due to â€‘ A: Varicella B: Herpes simplex C: Rubella D: Toxoplasma Correct Ans:A Explanation Varicella virus [Ref Harrison 17/e p. 1103; Nelson's 18/e p. 1368] Congenital Varicella syndrome is characteristically associated with limb reduction defects (if infection occurs prior to limb bud formation) and scarring of skin The association of Limb reduction defects with scarring of skin suggests the diagnosis of congenital varicella syndrome. Limb reduction defects (Limb hypoplasia) and congenital varicella. Limb reduction defects are seen if infection occurs prior to or during limb bud formation. The virus has a tendency to select tissues that are in a rapid development stage such as the limb buds Fetus infected at 6­12 weeks of gestation appears to have maximal interruption with limb development. This may result in 1 or more shortened and malformed extremities. The remaining of the torso may be entirely normal in appearance. Scarring of Skin (Cicatrical skin lesions) and Varicella Scarring of skin is a common feature of congenital varicella syndrome. The characteristic cutaneous lesion has been called a 'Cicatrix' 'Cicatrix' represents zigzag scarring in a dermatomal distribution (and is often associated with atrophy of the affected limb) This characteristic cicatrical scaring is believed to represent the cutaneous residua of WV infection of the sensory nerves analogous to herpes zoster. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:18 "Aldehyde" test is for:
  • 12. A: Fasciola B: Leishmania C: Toxoplasma D: Toxocara Correct Ans:B Explanation Leishmania Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:19 Cyst and trophozite in stool A: Mycoplasma B: Toxoplasma C: Leptospira D: Treponema Correct Ans:B Explanation Toxoplasma Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:20 "Erythema chronicum migrans" is caused by ­ A: B. burgdorferi B: Toxoplasma gondii C: Toxocara canis D: Stronglyloids stercoralis Correct Ans:B Explanation Ans. is 'a' i.e., B. burgdorferi Erythma migrans (erythma chronicum migrans) is characteristic lesion of stage­ I of Lyme diseae, caused by Borrelia burgdorferi. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org
  • 13. Q:21 Common CNS lesions in HIV is caused by­  A: Cryptococcus B: Toxoplasma  C: Lymphoma  D: All Correct Ans:D Explanation Ans. is 'a' i.e., Cryptococcus; 'b' i.e., Toxoplasma & `c' i.e., Lymphoma  Common CNS lesions in HIV patient are ­ i)      HIV encephalopathy      ii) Cerebral toxoplasmosis                                         iii) Cryptococcal meningitis iv) CMV infection                  v) Tubercular meningoencephalitis                              vi) Herpetic encephalitis vii) Primary CNS lymphoma viii) Progressive multifocal leukoencephalopathy Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:22 The common causative agent in diarrhea in AIDS patients is ­ A: Toxoplasma B: Cryptosporidium C: Salmonellae D: Mycobacteria Correct Ans:B Explanation Ans. is 'b' i.e., Cryptosporidium Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:23 The cystic form of all are seen in man except ­ A: E.histolytica B: Giardia C: Trichomonas D: Toxoplasma
  • 14. Correct Ans:C Explanation Ans. is 'c' i.e., Trichomonas Protozoal parasites have two phases. 1.  Cystic phase 2.  Trophozoite Cystic phase is not seen in : .        Trichomonas .        Entamoeba gingivalis .        Dientamoeba fragilis Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:24 "Amastigote forms" are seen in ­ A: Leishmania donovani B: Toxoplasma gondi C: Leishmania major D: a and c Correct Ans:D Explanation Ans. is 'a' i.e., Leishmania donovani; 'c' i.e., Leishmania major Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:25 Tachyzoites are seen in ­ A: Toxoplasma B: Toxocara C: Pulmonary eosinophilia D: Ascaris Correct Ans:A Explanation Ans. is 'a' i.e., Toxoplasma
  • 15. ­ Bradyzoites (released from tissue cyst) and sporozoites (released from oocyst) enter the small ­ intestinal epithelium and transform into rapidly dividing tachyzoites (endozoites). Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:26 Sabin feldman Dye test is used to demonstrate infection with ­ A: Filaria B: Toxoplasma C: Histoplasma D: Ascaris Correct Ans:B Explanation Ans. is 'b' i.e., Toxoplasma The polyclonal IgG antibodies evoked by infection are parasiticidal in vitro in the presence of serum complement and are the basis for the Sabin ­ Feldman dye test. Laboratory diagnosis of toxoplasmosis .  Laboratory diagnosis can be made by a)       Microscopic demonstration of the parasite b)       Isolation of the parasite by animal inoculation or tissue culture. c)       Polymerase chain reaction d)       Serology The most common method of laboratory diagnosis Persons should initially be tested for the presence of Toxoplasma specific IgG antibodies to determine their immune status. A positive IgG titre indicates infection with the organism at sometime ( recent or past). ­ Then an IgG positive person should have an IgM test. A negative test essentially excludes recent infection. However, a positive IgM test does not always mean a recent infection because toxoplasma specific IgM antibodies may persist for months to year following primary infection. Therefore :­ i)         Negative IgM with positive IgG always means a past infection. ii)       Positive IgM with positive IgG indicates possibility of recent infection, but not with 100% surety. It may or may not be recent infection. To differentiate between recent and past infection, IgG avidity test is used. ­    It is worth noting here that a third situation is also possible when IgM test is
  • 16. positive but IgG test is negative. In this situation a second sample should be taken after 2­4 weeks and should be tested :­ i)         If the second sample is positive for IgG and IgM, it indicates that the first sample was taken early in the disease when IgG was not yet developed. ii)       If the second sample is still negative for IgG with positive IgM, it indicates false positive IgM test. Tests for IgG antibodies Tests for IgM antibodies . IgG ELISA/EIA .     IgM indirect flourscent antibody test (IgM IFA) . Sabin­ Fieldman dye test .     Double sandwich ELISA . IgG indirect flourscent antibody test(IgG IFA) .     IgM capture EIA . Differntial agglutination ( AC/HS) .     Immunosorbant agglutination assay ( ISAGA) . Avidity test   Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:27 Toxoplasmosis in the foetus can be best confirmed by­ A: IgM antibodies against Toxoplasma in the mother B: IgM antibodies against Toxoplasma in the foetus C: IgG antibodies against Toxoplasma in the mother D: IgG antibodies against Toxoplasma in in the foetus Correct Ans:B Explanation Ans. is 'b' i.e., IgM antibodies against Toxoplasma in the foetus Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:28 Which of the following is detected in peripheral blood smear ­ A: Malaria B: Toxoplasma C: Babesia D: All Correct Ans:D Explanation Ans. is 'a' i.e., Malaria; 'b' i.e., Toxoplasmosis; 'c' i.e., Babesia
  • 17. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:29 Simple life cycle is seen in ­ A: Ascaris B: T. solium C: Toxoplasma D: a and c Correct Ans:D Explanation Ans. is `a & c' i.e., Ascaris & Toxoplasma Parasite with a simple life cycle Parasite                                                            Host   Protozoal parasites Entamoeba histolytica Giardia lamblia Trichomonas vaginalis Balantidium coli Human beings Human beings Human beings Pigs and human beings   Helminths (nematodes) Ascaris lumbricoides Enterobius vermicularis Strongyloides stercoralis Trichuris trichura Ancylostoma duodenale Necator americanus Human beings Human beings Human beings Human beings Human beings Human beings Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:30 All are intracellular parasites, except ­ A: Leishmania B: Plasmodium C: Toxoplasma D: None of these Correct Ans:D
  • 18. Explanation Ans. is 'd' None of the above Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:31 Hanging drop method is used for­ A: T. trichomonas B: Plasmodium C: Toxoplasma D: Cryptosporidium Correct Ans:A Explanation Ans. is 'a' i.e., T. trichomonas Hanging drop method is used for examining motility of micro­organisms. Motility of trichomonas vaginalis may also be observed by this method. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:32 Cat is an agent for transmission of the following disease of man ­ A: Isospora hominis B: Fasciola hepatica C: Toxoplasma gondii D: Chilomastix mensili Correct Ans:C Explanation Ans. is 'c' i.e., Toxoplasma gondii Cat is the definitive host for T. gondii Remember Dogs are responsible for transmission of .        Hydatid disease (Echinococcus granulosis) .        Toxocara canis .        Leishmania donovani infantum.
  • 19. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:33 Rhabditiform larvae in freshly passed stools are seen with ­ A: Toxoplasma B: Trichuris C: Ankylostom D: Srongyloides Correct Ans:D Explanation Ans. is 'd' i.e., Strongyloides .  Rhabditiform larvae in freshly passed stools are seen in strongyloides. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:34 Cerebral infarction is caused by A: Toxoplasma B: Cryptococcus C: Aspergillus D: a and c Correct Ans:D Explanation Ans. is 'a' i.e., Toxoplasma; 'c' i.e., Aspergillus Vascular thrombosis with cerebral infarction is seen in .       Aspergillus                                         . Candida .       Mucor                                                 . Toxoplasmosis Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:35 Which of the following is transmitted by blood ? A: Toxoplasma B: Syphilis
  • 20. C: CMV D: All Correct Ans:D Explanation Ans. is `a' i.e., Toxoplasma; `b' i.e., Syphilis; 'c' i.e., CMV Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org Q:36 Which disease is transmitted by all the components of blood­ A: Malaria B: Syphilis C: Toxoplasma D: H. pylori Correct Ans:A Explanation Ans. is 'a' i.e., Malaria o All components, including RBCs, WBCs, platelet concentrates, granulocyte concentrates, fresh plasma and cryoprecipitate can transmit malaria. Want To Solve More Such Question on Mobile without connecting to internet Download Our FREE Subjectwise Mobile Apps at www.medicoapps.org

Related Documents