Prevenció i lesions
Que és una lesió
Que es una lesió:
Una lesió es quan tens una part del
cos fracturada o en mal estat. Quan
tens la part de...
Sistema muscular
-Que es el sistema muscular:
Els músculs tenen la missió de permetre el moviment del cos, per la qual cos...
Sistema ossi
Que es el sistema ossi:
El sistema ossi humà consta d'óssos i articulacions i fa diferents funcions:
Protecci...
Lesions del aparell
respiratori
Lesions a l'aparell respiratori:
-Atac d'asma:
Que quant corres molt, et costa respirar.
...
Lesions del aparell
locumotor
Lesions aparell locomotor:
-Trencament:
El trencament mes fort és:
El trencament de lligame...
Que has de fer per no
lesionar-teQue has de fer per no lesionar- te:
Estiraments
Preparar el cos abans de portar a terme ...
Proteccions
Quins estiraments
s'han de fer
Quins estiraments s'han de fer per no lesionar-te:
Hem d'estirar per no lesionar-nos els se...
Com es curen les
lesions
Com es curen les lesions:
Els esquinços, les fractures i lesions, són unes lesions que afecten al...
Raons per que ens
lesionem
Raons perquè ens lesionem:
Perquè no estirem.
Perquè ens passem del límit de les nostres capaci...
Que no pots fer
durant una lesió
Que no pots fer durant una lesió:
No pots moure la part del cos que t'has lesionat.
No po...
Tipus de lesions
Quins tipus de lesions hi ha:
Hi ha les lesions agudes i les cròniques
Agudes:
Les lesions agudes són aqu...
Les lesions més fortes
Quines son les lesions més fortes:
Son les croniques perquè son aquelles que no et pots curar. Pode...
Les lesions menys
fortes
Quines son les lesions menys fortes:
Son les lesions agudes. Son aquelles que amb una llarga recu...
of 15

Prevenció i lesions

Published on: Mar 4, 2016
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Prevenció i lesions

 • 1. Prevenció i lesions
 • 2. Que és una lesió Que es una lesió: Una lesió es quan tens una part del cos fracturada o en mal estat. Quan tens la part del cos en mal estat has de fer un tems de repòs, no podràs fer el esport que tant tagrada. Per protegir la part lesionada a vegades es posa una bena o un guix.
 • 3. Sistema muscular -Que es el sistema muscular: Els músculs tenen la missió de permetre el moviment del cos, per la qual cosa estan enganxats als óssos mitjançant els tendons. Si observem el tall d'un múscul al microscopi, veurem que estan formats per l'agrupació d'uns filaments molt fins anomenats fibres musculars. Aquestes fibres són les que realment porten a terme les contraccions dels músculs que donen lloc al moviment. Cada una d'aquestes fibres té una longitud molt curta i està en contacte amb unes altres, formant un enreixat molt consistent. Quan el múscul rep l'ordre de contraure's, totes i cada una de les fibres ho fan lliscant a sobre de les altres, de manera que sumant el moviment de totes elles s'aconsegueix fer el moviment. Per això com més gran sigui el múscul, més força podrà fer. Una característica molt peculiar d'aquestes fibres, és que n'hi ha de dos tipus: 1.- Fibres blanques: Són de contracció ràpida i es cansen molt fàcilment. Ens donen velocitat i força. Per tant com més fibres blanques tenim, més forts i més ràpids podem ser. 2.- Fibres vermelles: Són de contracció lenta i triguen més en cansar-se. Ens donen resistència davant dels esforços.
 • 4. Sistema ossi Que es el sistema ossi: El sistema ossi humà consta d'óssos i articulacions i fa diferents funcions: Protecció. Sosteniment . Moviment. La funció protectora consisteix en protegir els òrgans interns més importants de les accions exteriors, com per exemple el crani, que protegeix el cervell, les costelles que protegeixen el cor i els pulmons, o les vèrtebres de la columna que protegeixen la medul·la espinal. La funció de sosteniment consisteix en donar estabilitat als òrgans interns i en mantenir el cos en l'espai. La funció de moviment consisteix en permetre els diferents moviments que poden fer les diferents parts del cos. Que es un òs : Un os es es una part del nostre cos que juntament amb els músculs formen l'aparell locomotor. Són molt resistens i lleugers i dins seu hi ha la medul.la òssia, que és la substància que fabrica els globuls vermells de la sang. L'aparell locomotor permet que et puguis aguantar dret i que et puguis desplaçar. El cos humà té 206 ossos que també tenen la funció de protegir òrgans.
 • 5. Lesions del aparell respiratori Lesions a l'aparell respiratori: -Atac d'asma: Que quant corres molt, et costa respirar. -Bronquitis: La bronquitis és una inflamació dels bronquis en els pulmons. -Pneumònia: La pneumònia és un trastorn inflamatori del pulmó. -Tuberculosi La tuberculosi és una malaltia infecciosa comuna i sovint mortal causada per micobacteris etc. -Faringitis: La faringitis és la inflamació difosa de la mucosa de la faringe. -Grip: Es quan et fa mal de panxa i bomites tens febre. Has de fer 1,2 setmanes de rapos.
 • 6. Lesions del aparell locumotor Lesions aparell locomotor: -Trencament: El trencament mes fort és: El trencament de lligaments creuats.(et passes més o menys 1 any) Tens que anar amb crosses i tel fas normalment per una caiguda tontament. -Esguins: L'esguins es quant set esquerda a l'os (per cops, patades, relliscada...). -Capsolitis: Una capsolitis es una lesio molt poc greu comparat amb altres lesions. Aquesta lesio se la fan els esportistes que jugen principal ment al jugadors de basquet de voleyball i de handball Normaltment trigues 1 o 2 setmanes en curarte. - Malt gest: Es quanat fas una mena de guirament quant no l'as de fer aixi et pot portar uns 5,6,7 dies aproximsdament. Quant tens un malt ges es millor cobrirlo amb una bena. -Rampa: Es com si tenrampesis i llavors s'et adorm la cama nomes et reten uns minuts, però notes com algu et petes els ossos, o que et fa una torsada molt fort.
 • 7. Que has de fer per no lesionar-teQue has de fer per no lesionar- te: Estiraments Preparar el cos abans de portar a terme qualsevol tipus d'activitat física. Un bon escalfament seria una de les opcions més. Cal tenir en compte que si s'inicia l'exercici físic quan el cos prové d'un estat d'inactivitat, les possibilitats de patir una lesió són molt elevades per això s'ha d'escalfar el cos abans i després de qualsevol esport. Els estiraments també cal fer-los després de fer esport ja que cal que el cos vagi tornant poc a poc a la seva activitat normal. L'Ús del material L'ús de material esportiu adient sempre ajudarà a reduir el risc de lesions. Per exemple el calçat esportiu amb cambra d'aire reduirà el risc de sofrir traumatismes per repetició als maratonians. També serveixen l'ús de proteccions per reduir el risc de lesionar-se en el lloc on posis la protecció. Dieta Una dieta rica en calci, una vida activa pot ajudar a tenir l'esquelet més consistent i minvar el risc de fractures, també s'ha de menjar força quantitat d'hidrats de carboni. No es pot menjar just abans d'un partit i tampoc no menjar gens, cal menjar una estona prudent abans de realitzar l'activitat física.
 • 8. Proteccions
 • 9. Quins estiraments s'han de fer Quins estiraments s'han de fer per no lesionar-te: Hem d'estirar per no lesionar-nos els següents -bessons -cuadriceps -abductors -coll-espalles-bíceps, triceps Si no estirem abans de fer esport
 • 10. Com es curen les lesions Com es curen les lesions: Els esquinços, les fractures i lesions, són unes lesions que afecten al sistema muscular i al sistema ossi. En cas d'una fractura, s´ha d'inmovilitzar immediatament el membre fracturat i anar a un centre sanitari. S'ha de fer rehabilitació i no voler accelerar la recuperació. Si es fa una bona recuperació segurament es podrà rcuperar la part lesionada però a vegades això no es possible i la lessió es converteix en crònica. A nivell d'aparell locomotor el metge que s'ecarrega de curar les lesions és el traumatòleg i la recuperació la fan els fisioterapeutes. Per detectar una lesió s'utilitzen diferents eines com els rajos X, les resonàncies magnètiques, etc. A vegades cal fer una operació en un quiròfan per curar la lesió.
 • 11. Raons per que ens lesionem Raons perquè ens lesionem: Perquè no estirem. Perquè ens passem del límit de les nostres capacitats. Perquè si ja t'has lesionat abans i et recau la lesió a causa d'una mala recuperació. A causa d'una caiguda, una patada, una mal gest...
 • 12. Que no pots fer durant una lesió Que no pots fer durant una lesió: No pots moure la part del cos que t'has lesionat. No pots fer coses que empitjorin la lesió. Cal fer la recuperació que calgui. Esperar el temps necessari abans de tornar a fer esport per evitar risc de recaiguda. Mai intentis “aguantar” el dolor d’una lesió esportiva. Deixa de jugar o fer exercici quan sentis dolor. El continuar només pot empitjorar la lesió. Algunes lesions han de ser immediatament examinades pel metge. Altres les pots tractar tu mateix. Tampoc no pots accelerar la teva recuperció perquè seria més dolent.
 • 13. Tipus de lesions Quins tipus de lesions hi ha: Hi ha les lesions agudes i les cròniques Agudes: Les lesions agudes són aquelles que pots estar dies o mesos de baixa. Cròniques: És quan les lesions no es curen i no pots tornar a fer esport mai més al mateix nivell.
 • 14. Les lesions més fortes Quines son les lesions més fortes: Son les croniques perquè son aquelles que no et pots curar. Poden ser més simples o de caràcter molt greu.
 • 15. Les lesions menys fortes Quines son les lesions menys fortes: Son les lesions agudes. Son aquelles que amb una llarga recuperació (1,2 mesos) podràs tornar a fer el esport. Els primers dies després de les recoperacions has de fer els entrenaments diferents (amb menys intensitat) en canvi al cap de unes setmanes ja pots fer els entrenaments amb la mateixa intensitat (que quan no estaves lesionat). A vegades una lesió pot fer que calgui deixar de fer un esport a un nivell determinat però això no significa que s'hagi de deixar de fer esport totalment. Per exemple, un tenista professional es pot lesionar i deixar l'esport de competició però pot ser que continui jugant amb menys rendiement.

Related Documents