Tuesday, July 24, 2012
ReSePi : NaSi DaGiNg SiMpLe
Resepi lagi..? hahahha... dah mcm blog masakan ler pulak.. tapi takpe,...
Bahan utama ( utk 6-8 org makan ):
~ 5 beras basmathi atau beras biasa/wangi
Beras ni di basuh kemudian di rendam selama s...
sup bunjut adabi
bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar serbuk kurma ~ aku guna baba's
garam secukup rasa ~ ak...
Tumis bhn hirisan, bunga lawang,
kayu manis dan buah pelaga.. tumis sampai layu..
Kemudian, masukkan 2 sudu besar
tomato ...
Masukkan pula susu cair.. kacau lagi..
Dan akhir sekali, masukkan air rebusan
daging bersama dagingnya sekali ke dalam pe...
Tuang terus ke dalam periuk nasi yg berisi beras td...
masak nasik mcm biasa.. utk beras basmathi, level sukatan air bg 5 ...
of 6

Nasi daging

Published on: Mar 3, 2016
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Nasi daging

  • 1. Tuesday, July 24, 2012 ReSePi : NaSi DaGiNg SiMpLe Resepi lagi..? hahahha... dah mcm blog masakan ler pulak.. tapi takpe, ilmu mesti di kongsi kannn.. sebenarnya banyak aje resepi dlm internet kan kalau kita nak.. tapi lain org lain caranya.. Dan aku tak kata nasi daging aku sedap sbb aku pun tak pernah mkn nasi daging original.. yg aku tau aku try masak dan encik suami kata sedap.. tu yg penting.. encik suami kan juri masakan aku.. hehehe.. Okey.. meh kita mulakan kelas memasak ye anak2.. Semalam aku guna beras ni.. beras ni ialah beras yg di rekemen oleh abah aku kat kampung selaku chef kenduri kat kampung.. dia kalo masak utk kenduri memang beras ni le.. Aku biasanya pakai beras wangi jasmine tu aje.. tapi semalam ngengada lak nak pakai beras basmathi.. rege utk sekampit kecik ni dlm rm28 kot.. lebih kurang gitu lah..
  • 2. Bahan utama ( utk 6-8 org makan ): ~ 5 beras basmathi atau beras biasa/wangi Beras ni di basuh kemudian di rendam selama setengah jam, paling kurang 15 minit la.. lps stgh jam sila toskan airnya.. biarkan beras dlm periuk nasi.. Tapi kalau guna beras biasa takyah rendam.. just basuh dan tos kan.. paham..? hehe.. ok done.. meh buat langkah seterusnya.. ~ 300 gram daging di potong kiub.. lebih elok daging batang pinang sbb cepat sikit empuknya.. nak taruk lebih pun takpe.. daging ni aku sekalikan dlm memasak nasik ye.. so takde byk sgt aku letak.. Bahan utk menumis di hiris nipis : 3 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 2 inci halia Bahan2 lain : 1 sudu besar minyak sapi 1 sudu besar butter/marjerin 150 ml susu cair 2 sudu besar sos tomato/tomato puri
  • 3. sup bunjut adabi bunga lawang, kayu manis, buah pelaga 1 sudu besar serbuk kurma ~ aku guna baba's garam secukup rasa ~ aku guna 2 kiub pati ayam knorr air secukupnya.. Langkah pertama : Dalam periuk , rebus daging kiub tadi bersama 7 cawan air , sup bunjut, rempah kurma ... rebus sampai daging empuk.. air rebusan jgn di buang sbb nak gunakan utk memasak nasi.. Langkah seterusnya : Dalam periuk lain pulak, masukkan butter dgn minyak sapi..
  • 4. Tumis bhn hirisan, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.. tumis sampai layu.. Kemudian, masukkan 2 sudu besar tomato puri.. kacau rata..
  • 5. Masukkan pula susu cair.. kacau lagi.. Dan akhir sekali, masukkan air rebusan daging bersama dagingnya sekali ke dalam periuk tumisan tadi.. korang jgn main tuang aje tau.. sukat dulu airnya.. guna pot sukatan beras td, ambik air rebusan dlm 6 pot saja kalau guna beras basmathi la kan.. Tapi kalau guna beras biasa, just ambik 5 pot air rebusan daging tu aje.. dagingnya jgn lupa sauk sekali tau.. hehehhe.. Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..
  • 6. Tuang terus ke dalam periuk nasi yg berisi beras td... masak nasik mcm biasa.. utk beras basmathi, level sukatan air bg 5 pot beras adalah di nombor 7.. S iappppp... masa nak gembur2kan nasi tu sila guna garfu.. baru lawa sikit hasilnya..

Related Documents