Orven Bregu
Cfare eshte Arduino ?
• Per cfare perdoret
• Si mund tja fillojme ?
• Demonstrim
Pikat kryesore
Cfare eshte Arduino ?
• Arduino eshte nje platforme modelimi elektronik me burim kodi te
hapur, bazuar ne software dhe har...
Paisjet Hyrese
• Sensore - Inpute
– Push buttons, touch pads,celesa.
– Rezistore Variabel (eg. volume knob / sliders)
– Fo...
Paisjet Dalese
• Afishues - Outpute
– Drita, Led’s
– Motore
– Speakers
– Displays (LCD)
Perse Arduino ?
• Eshte Open Source. Edhe hardware edhe software
• Eshte I lire
• Komunikon me kompjuterin nepermjet porte...
Evoluimi I Arduino
Cfare nevojitet ?
• Mikrokontrolleri (Arduino Nano)
• Driveri
• IDE
• Komponente Elektronike
• Usb Cable
Suportohet nga Wi...
Arkitektura e Arduino
Microcontroller ATmega328
Operating Voltage 5V
Input Voltage (recommended)
7-12V
Input Voltage (limi...
Platforma e Arduino
• Eshte nje mjedis I integruar
zhvillimi, IDE per programim
• Interface eshte i ndertuar ne
JAVA , C, ...
Si te punosh me te
• Vendosni ate ne porten Usb dhe instaloni driverat qe jane bashke
me IDE
• Hapni IDE te Arduino dhe zg...
Si te besh nje eksperiment
•Dizenjimi I qarkut:
– Cilat jane komponentet qe na kerkon skema jone
– Inputet qe do perdorim
...
Shkrimi dhe shkarkimi I kodit
Ekzekutimi I kodit
Puna ne menyre te pavarur
Arduino
IDE
IDE =
Mjedis zhvillimi I
Integruar
http://www.arduino.cc/en/Guide/Environment
Demonstrim : Sistem Semaforik
• Dritat e trafikut njihen ndryshe si sinjalet e kontrollit te trafikut.
• Ato vendosen ne r...
Skema Elektrike
Ju Faleminderit !

of 19

Prezantim Arduino

Arduino eshte nje platforme modelimi elektronik me burim kodi te hapur, bazuar ne software dhe hardware fleksibel dhe i lehte ne perdorim. Eshte bere me qellim per artistet, dizajnerat, hobistet dhe cdokend qe ka interes ne krijimin e mjediseve dhe objekteve bashkevepruese
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Technology      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Prezantim Arduino

 • 1. Orven Bregu
 • 2. Cfare eshte Arduino ? • Per cfare perdoret • Si mund tja fillojme ? • Demonstrim Pikat kryesore
 • 3. Cfare eshte Arduino ? • Arduino eshte nje platforme modelimi elektronik me burim kodi te hapur, bazuar ne software dhe hardware fleksibel dhe i lehte ne perdorim. Eshte bere me qellim per artistet, dizajnerat, hobistet dhe cdokend qe ka interes ne krijimin e mjediseve dhe objekteve bashkevepruese
 • 4. Paisjet Hyrese • Sensore - Inpute – Push buttons, touch pads,celesa. – Rezistore Variabel (eg. volume knob / sliders) – Fotorezistore (per nivelet e drites) – Termistore (per temperaturen) – Ultrasound (per gjetjen e largesise)
 • 5. Paisjet Dalese • Afishues - Outpute – Drita, Led’s – Motore – Speakers – Displays (LCD)
 • 6. Perse Arduino ? • Eshte Open Source. Edhe hardware edhe software • Eshte I lire • Komunikon me kompjuterin nepermjet portes seriale USB • Punon me lidhjen direkt te USB , ose me nje burim te pavarur DC • Ajo mund te punoje ne menyre te pavarur nga kompjuteri (cipi eshte I programueshem) dhe ka nje memorie. • Mund te punoje edhe me sinjale Analoge edhe me Dixhitale.
 • 7. Evoluimi I Arduino
 • 8. Cfare nevojitet ? • Mikrokontrolleri (Arduino Nano) • Driveri • IDE • Komponente Elektronike • Usb Cable Suportohet nga Windows , Mac Os , Linux Eshte nje Sistem OPEN SOURCE ! http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm http://arduino.cc/en/Main/Software
 • 9. Arkitektura e Arduino Microcontroller ATmega328 Operating Voltage 5V Input Voltage (recommended) 7-12V Input Voltage (limits) 6-20V Digital I/O Pins 14 (of which 6 provide PWM output) Analog Input Pins 6 DC Current per I/O Pin 40 mA DC Current for 3.3V Pin 50 mA Flash Memory 32 KB (ATmega328) of which 0.5 KB used by bootloader SRAM 2 KB (ATmega328) EEPROM 1 KB (ATmega328) Clock Speed 16 MHz
 • 10. Platforma e Arduino • Eshte nje mjedis I integruar zhvillimi, IDE per programim • Interface eshte i ndertuar ne JAVA , C, C++ • Programet e Arduino jane te shkruajtura ne C dhe C++ dhe quhen skica.
 • 11. Si te punosh me te • Vendosni ate ne porten Usb dhe instaloni driverat qe jane bashke me IDE • Hapni IDE te Arduino dhe zgjidhni porten COM • Zgjidhni Tipin e bordit dhe procesorin qe ai ka nqs eshte me disa versione • Zgjidhni vleren Baud (Shpejtesia seriale per komunikimin serial)
 • 12. Si te besh nje eksperiment •Dizenjimi I qarkut: – Cilat jane komponentet qe na kerkon skema jone – Inputet qe do perdorim •Shkrimi I kodit – Ndertimi hap pas hapi • Testo cdo faze te programit • E ruan kodin shpesh • Ke Backup-s – Perdor variabla, jo konstante – Mund te komentosh cdo rrjesht
 • 13. Shkrimi dhe shkarkimi I kodit
 • 14. Ekzekutimi I kodit
 • 15. Puna ne menyre te pavarur
 • 16. Arduino IDE IDE = Mjedis zhvillimi I Integruar http://www.arduino.cc/en/Guide/Environment
 • 17. Demonstrim : Sistem Semaforik • Dritat e trafikut njihen ndryshe si sinjalet e kontrollit te trafikut. • Ato vendosen ne rruge per te kontrolluar rrjedhen e trafikut. • Sinjalet e trafikut jane pajisje qe pozicionohen ne kryqezimet e rrugeve per te orientuar makinat por edhe kembesoret.
 • 18. Skema Elektrike
 • 19. Ju Faleminderit ! 

Related Documents