La prosa catalana del segle XV Lorena Pérez Sánchez Ivan Panchenko Somaya El Amri Institut...
Índex orígens de la novel·la  1. Els 2. La novel·la de cavalleries 3. Curial e Güelfa 4. Joan Roís d...
1.Els orígens de la novel·la  Els precedents de la novel·la en llengua romànica són traduccions lliures de poem...
2.La novel·la de cavalleries  És el gènere narratiu en prosa que explica les aventures d’un heroi que personifica e...
3.Curial e Güelfa  Novel·la anònima escrita entre 1435 i 1462 dividida en tres llibres.  Curial és un jove sense...
4.Joan Roís de Corella Nascut a Gandia el 1433, de família noble, cavaller i mestre en teologia i va entrar en l’est...
5.Joanot Martorell  Neix probablement a Gandia (1413/14), en una família noble valenciana. El seu avi va ser conselle...
6.Tirant lo Blanc  Data -Es va escriure entre 1460 i el 1468. -Publicat a València el 1490 i reeditat a Barcelona ...
-Tirant mor per una malaltia i Carmesina a causa del dolor. -Tirant conté acció militar i acció amorosa (Tirant i Carmesin...
Síntesi  Els precedents de la novel·la en llengua romànica són traduccions lliures de poemes grecs i llatins a le...
of 10

La prosa catalana del segle XV

Published on: Mar 4, 2016
Source: www.slideshare.net


Transcripts - La prosa catalana del segle XV

  • 1. La prosa catalana del segle XV Lorena Pérez Sánchez Ivan Panchenko Somaya El Amri Institut Mediterrània Primer de batxillerat 2012-2013
  • 2. Índex orígens de la novel·la  1. Els 2. La novel·la de cavalleries 3. Curial e Güelfa 4. Joan Roís de Corella 5. Joanot Martorell 6. Tirant lo Blanc
  • 3. 1.Els orígens de la novel·la  Els precedents de la novel·la en llengua romànica són traduccions lliures de poemes grecs i llatins a les llengües vulgars.  Octosíl·labs apariats que eren dirigits a laristocràcia interessada en les histories del món clàssic.  Posteriorment s’afegeixen llegendes sobre el rei Artús, la reina Ginebra i els cavallers de la Taula Rodona (matèria de Bretanya).  Aquestes narracions s’anomenaven novas (novetats o noticies en vers).  Chrétien de Troyes va divulgar la matèria de Bretanya (s. XII) amb obres escrites en francès amb imprecisió històrica, exocitisme geogràfic i presència d’elements meravellosos.  A Catalunya la matèria de Bretanya és present en poemes narratius com Blandín de Cornualla o La faula, de G. Torroella.  Les llegendes passen a estar en prosa (s. XIII) i neixen les novel·les de cavalleries (s. XIV).
  • 4. 2.La novel·la de cavalleries  És el gènere narratiu en prosa que explica les aventures d’un heroi que personifica els ideals cavallerescos: la fidelitat, el menyspreu a la mort i la defensa del senyor, la dama i els indefensos.  En català les més importants són Curial e Güelfa i Tirant lo blanc. Destacades pel seu realisme: època coetània a l’autor, marc geogràfic identificable i els herois són valents i forçuts dintre d’uns límits humans.  Es diferencien dels llibres de cavalleries perquè aquests presenten nombrosos elements fantàstics.  En català cal destacar la Història de Jacob Xalabín d’autor anònim (inicis s. XV) que és una novel·la d’aventures a l’imperi turc.
  • 5. 3.Curial e Güelfa  Novel·la anònima escrita entre 1435 i 1462 dividida en tres llibres.  Curial és un jove sense fortuna que es acollit per Güelfa, una dama noble de més edat i viurà aventures cavalleresques.  Tema: ascensió d’un jove de baixa condició social a través de la cavalleria i l’amor.  En la relació entre els protagonistes es troba l’amor cortès, Curial és el vassall i Güelfa la dama.  Un tret destacable és la versemblança. Es localitza a diversos indrets (Itàlia, França, nord d’Àfrica...) al s. XIII durant el regnat de Pere el Gran.  Presenta elements literaris de tres tipus: de la novel·la de cavalleries, de la novel·la sentimental i els mitològics (Humanisme).  L’estil es diferencia en el popular (ús freqüent de proverbis i refranys) i lartificiós (somni de Curial al Parnàs).
  • 6. 4.Joan Roís de Corella Nascut a Gandia el 1433, de família noble, cavaller i mestre en teologia i va entrar en l’estat eclesiàstic. Intercanviava textos i mantenia tertúlies amb escriptors de l’Escola Valenciana. Va morir el 1497. Obra: té elements que la lliguen a la mentalitat medieval però d’altres dels nous gustos del Renaixement. S’hi distingeixen dos vessants: el profà inspirat en els clàssics (Tragèdia de Caldesa) i un de religiós sorgit dels temes bíblics (Història de Josef). Estil: màxim representant de la “valenciana prosa”
  • 7. 5.Joanot Martorell  Neix probablement a Gandia (1413/14), en una família noble valenciana. El seu avi va ser conseller reial i el seu pare cambrer del rei Martí l’Humà. Va fer llargues estades a Anglaterra, Portugal i Itàlia per les lluites cavalleresques. Morí l’any 1468.  Obra: -Guillem de Varoic: relat inacabat que amplià i modificà en els 39 primers capítols del Tirant. Tracta d’un noble avorrit que es retira per fer penitencia i metrestant els moros ocupen Anglaterra i ell allibera al país. L’aspecte didàctic procedeix del Llibre de l’orde de cavalleria i l’aspecte novel·lesc de Guy de Warwycke. -Lletres de batalla: Les 15 lletres conservades ens mostren dues actituds: el tarannà lluitador de Martorell pels seus interessos i honor i una segona actitud, “la passió per les formes”.
  • 8. 6.Tirant lo Blanc  Data -Es va escriure entre 1460 i el 1468. -Publicat a València el 1490 i reeditat a Barcelona el 1497. -Va ser traduït al castellà, l’italià i al francès. -Tirant aparegué com a material de ficció d’altres obres.  Autoria -Quan es publicà a València el 1490 fou retocada per Martí Joan de Galba (polidor). -No altera el contingut de la novel·la.  Argument -Aventures del cavaller ermità Guillem de Varoic que rep la visita de Tirant que va a un torneig. -Tirant marxa a França, Sicília i Rodes on serà cap dels exèrcits Bizantins. -Tornà a Constantinoble i es casa amb Carmesina, i és nomenat Cèsar de l’Imperi.
  • 9. -Tirant mor per una malaltia i Carmesina a causa del dolor. -Tirant conté acció militar i acció amorosa (Tirant i Carmesina, Diafebus i Estefania, emperadriu i Hipòlit, l’emperador i les donzelles, príncep Felip i Ricomana).Modernitat -L’obra és la suma de moltes novel·letes. -Fragmentarisme estructural que no afecta el sentit unitari de la novel·la. -Abandó gairebé definitiu del ideals medievals i apropiació als ideals burgesos. -Explicitació dels fets mitjançant la lògica i la raó. -Les escenes de la vida diària són les més importants en les quals els protagonistes es mostren despullats. -Sensualisme, incursions en l’erotisme i alternança narració-diàleg. -Nova manera de expressar-se amb les normes de la prosa renaixentista.
  • 10. Síntesi  Els precedents de la novel·la en llengua romànica són traduccions lliures de poemes grecs i llatins a les llengües vulgars, als quals se’ls afegeix histories i anaven dirigits a laristocràcia.  La novel·la de cavalleries és el gènere narratiu en prosa que explica les aventures d’un heroi que personifica els ideals cavallerescos.  Curial e Güelfa és una novel·la anònima escrita entre 1435 i 1462 en la que s’observa l’esquema de l’amor cortès i que tracta de l’ascensió social d’un jove a traves de la cavalleria i l’amor.  Joan Roís de Corella neix a Gandia al 1433 i va ser un noble que és el màxim representant de la valenciana prosa i la seva obra té elements que la lliguen a la mentalitat medieval però d’altres dels nous gustos del Renaixement.  Joanot Martorell neix probablement a Gandia (1413/14), en una família noble valenciana i escriu una de les obres més importants de la literatura catalana, Tirant lo Blanc que es caracteritza pel seu realisme, l’abandó dels ideals medievals i les incursions en l’erotisme.

Related Documents