Студент:
Вања Каљужни Ф/о61/10
Друштвено одговорно пословање је процес у оквиру кога се
компанија према свим својим актерима (стејкхолдерима)
односи на е...
- 1899. године Ендру Карнеги у делу “Јеванђеље богатства”
први пут помиње концепт “доброчинства и старатељства у
пословању...
Интерна димензија ДОП-а укључује:
 улагање у људске ресурсе,
 прилагођавање променама и
 рационалну употребу ресурса и ...
За многе компаније остваривање профита није на првом
месту. Оне су спремне да оду корак даље у намери да учине
нешто добро...
2004.
-Балкански фонд за локалне иницијативе спроводи
истраживање “Филантропија у Србији”.
-Смарт Колектив покреће програм...
2007.
- “Холцим” објављује извештај о ДОП, први извештај тог
типа у Србији.
- УНИДО, Смарт Колектив и ПКС организују конфе...
“Boots” група – Велика Британија
-водећи је снабдевач производима за негу лепоте
-у сарадњи са Градском болницом у Нотинге...
“Crafts” – Кластер за ревитализацију старих заната
-основан 2010. као непрофитно пословно удружење 10
предузетничких радњи...
Предузеће за телекомуникације “Телеком Србија”
-“Телеком Србија” промовише хуманост и подстиче
основну људску бригу и осећ...
Манифестације које је подржао “Телеком Србија”
Друштвено одговорно пословање сматра се здравом
праксом која је у интересу акционара и интересних група.
Подстицање развој...
Prezentacija drustveno odgovorno poslovanje
Prezentacija drustveno odgovorno poslovanje
Prezentacija drustveno odgovorno poslovanje
Prezentacija drustveno odgovorno poslovanje
Prezentacija drustveno odgovorno poslovanje
Prezentacija drustveno odgovorno poslovanje
Prezentacija drustveno odgovorno poslovanje
of 19

Prezentacija drustveno odgovorno poslovanje

drustveno odgovorno poslovanje
Published on: Mar 4, 2016
Published in: Business      
Source: www.slideshare.net


Transcripts - Prezentacija drustveno odgovorno poslovanje

 • 1. Студент: Вања Каљужни Ф/о61/10
 • 2. Друштвено одговорно пословање је процес у оквиру кога се компанија према свим својим актерима (стејкхолдерима) односи на етички и одговоран начин. ДОП постаје саставни део пословне стратегије јер повезује одговорност према друштву и животној средини са финансијским успехом.
 • 3. - 1899. године Ендру Карнеги у делу “Јеванђеље богатства” први пут помиње концепт “доброчинства и старатељства у пословању. - Адам Смит заговара либералистичку доктрину по којој је стварање профита, а “невидљива рука” слободног тржишта решава све остале проблеме. -’50 година ХХ века развија се модеран концепт ДОП-а -’70 година ХХ века Милтон Фридман се враћа “класичном схватању”
 • 4. Интерна димензија ДОП-а укључује:  улагање у људске ресурсе,  прилагођавање променама и  рационалну употребу ресурса и енергије. Екстерна димензија ДОП-а укључује:  развој локалне заједнице,  унапређење односа са пословним партнерима,  поштовање људских права и  заштиту животне средине.
 • 5. За многе компаније остваривање профита није на првом месту. Оне су спремне да оду корак даље у намери да учине нешто добро, претварајући свој успех у прилику да помогну другима. Компаније са најбољим концептом ДОП-а у 2014 су:  Старбакс (“Starbucks”)  Дизни (“Disney”)  НуСкин (“NuSkin”)  Мајкрософт (“Microsoft”)  Ципеле “ТОМС” (“TOMS Shoes”)
 • 6. 2004. -Балкански фонд за локалне иницијативе спроводи истраживање “Филантропија у Србији”. -Смарт Колектив покреће програм “Иницијатива за одговорно пословање” 2005. -Савет страних инвеститора организује конференцију о ДОП у Србији и Црној Гори. 2006. – Б92 покреће кампању “За нашу децу” за изградњу сигурних женских кућа.
 • 7. 2007. - “Холцим” објављује извештај о ДОП, први извештај тог типа у Србији. - УНИДО, Смарт Колектив и ПКС организују конференцију “ДОП у малом и средњем бизнису и саветодавним институцијама у Србији” 2008 - ПКС успоставља награду за друштвено одговорно пословање која се и данас додељује.
 • 8. “Boots” група – Велика Британија -водећи је снабдевач производима за негу лепоте -у сарадњи са Градском болницом у Нотингему спровела је кампању “Изгледај боље... осећај се боље” -циљ кампање је да се женама са раком да нови изглед и на тај начин стимулише опште здравствено стање
 • 9. “Crafts” – Кластер за ревитализацију старих заната -основан 2010. као непрофитно пословно удружење 10 предузетничких радњи у занатском сектору -заједно са школом за децу са посебним потребама “Антон Скала” желе да омогуће да секција кластера буде акредитована и да уђе у наставни план и програм свих школа у Србији -циљ програма је да се принципима ДОП-а у школи “Антон Скала” отвори радно место медијатекара школе и на тај начин помогне у инклузији особа са посебним потребама
 • 10. Предузеће за телекомуникације “Телеком Србија” -“Телеком Србија” промовише хуманост и подстиче основну људску бригу и осећајност -”Телеком Србија” је добитник награде ПКС -неке од манифестација које је подржао “Телеком”: Београдски маратон, Ноћ музеја, Србија Опен...
 • 11. Манифестације које је подржао “Телеком Србија”
 • 12. Друштвено одговорно пословање сматра се здравом праксом која је у интересу акционара и интересних група. Подстицање развоја друштвено одговорног пословања може да допринесе социјалном и економском развоју земље.

Related Documents